Σπανακόρυζο φούρνου με αυγά μάτια

Το παραδοσιακό πεντανόστιμο και θρεπτικό σπανακόρυζο σε μια τελείως διαφορετική εκδοχή που θα λατρέψετε και θα γίνει η αγαπημένη σας.

 
 

Νοστιμίζεται με μυρωδικά και χόρτα, ψήνεται στο φούρνο και εμπλουτίζεται με αυγά που απογειώνουν τη γεύση του και τα θρεπτικά στοιχεία του.

Υλικά για τη Συνταγή

800 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο, χοντροκομμένο

 

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

 

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, μόνο το άσπρο, κομμένο σε λεπτές μικρές φέτες (προαιρετικά)

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

 

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

 

½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

3-4 αυγά

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μισό περίπου ελαιόλαδο. Βάλτε το σπανάκι και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να μαλακώσει. Ρίξτε τον άνηθο και το μάραθο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.

Τέλος προσθέστε το ρύζι (καλά πλυμμένο), 2 φλιτζάνια νερό από τον βραστήρα, ανακατέψτε, κλείστε με το καπάκι και αφήστε να πάρουν μια βράση. Μεταφέρετε το σπανακόρυζο σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο και έχει πιει τα υγρά του, βγάλτε το από το φούρνο, σχηματίστε 3-4 λακκούβες (όσα και τα αυγά) με την λαβή της κουτάλας, σπάστε τα αυγά μέσα στις φωλίτσες αυτές, περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι και ψήστε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά.

topontiki.gr