Σούγκα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα γίνουν, αποτελούν σύμβολο της παγκόσμιας ενότητας»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊού οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ανακόψει την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και να διεξαγάγει στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, από τον Ιούλιο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες «με κάθε ασφάλεια», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Εξέφρασα στον (αμερικανό) πρόεδρο (Τζο Μπάιντεν) την αποφασιστικότητά μου να οργανώσουμε τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Σούγκα, προσθέτοντας πως η διοργάνωση αποτελεί «σύμβολο της παγκόσμιας ενότητας», ενώ τόνισε  ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του γι αυτήν την αποφασιστικότητα».

«Το Τόκιο θα αναβιώσει την ελπίδα»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα δώσουν ελπίδα στην ανθρωπότητα στη μάχη που δίνει κατά της COVID-19, όπως οι Αγώνες της Αμβέρσας του 1920 έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της ισπανικής γρίπης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνήτη του Τόκιο Γιούρικο Κοϊκε.

Το Τόκιο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, μετά την αναβολή του που είχε δοθεί πέρυσι για ένα χρόνοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που σκότωσε περισσότερους από 3.1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

«Πλησιάζουμε στη νεότερη έκδοση των Αγώνων σε μια εποχή που η ανθρωπότητα υπέστη βαρύτατες απώλειες, με μερικούς ανθρώπους να χάνουν εντελώς την ελπίδα», δήλωσε η Κόικε στο beIN Sports.

«Πριν από έναν αιώνα, το 1920, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Αμβέρσα του Βελγίου, ενώ ο κόσμος είχε βγει μόλις από δύο πολύ μεγάλες δοκιμασίες στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν: τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ισπανική γρίπη.

Ως το πρώτο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά από αυτές τις δύο καταστροφές, οι Αγώνες της Αμβέρσας επέστρεψαν την ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα στείλουν το ίδιο μήνυμα και θα αποδειχθούν ένα σημείο καμπής, αποκαθιστώντας την ελπίδα για τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Τόκιο.

Ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στη μέση ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων από κορωνοϊό, η Κόικε είπε ότι δεν θα μπορούσαν να θέσουν ως προϋπόθεση μόνο στους εμβολιασμένους αθλητές να αγωνιστούν:

«Ο τρόπος χειρισμού του εμβολίου διαφέρει μεταξύ μιας χώρας και μιας άλλης. Επομένως, δεν μπορεί να υποθέσουμε ότι ο εμβολιασμός θα είναι απαραίτητος.

Το να κάνουμε τακτικές εξετάσεις και να διατηρούμε καλή υγεία είναι αυτό που θέλουμε να παρακολουθούν όλοι οι αθλητές. Επίσης, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες πολλών διεθνών τουρνουά που διοργανώθηκαν πρόσφατα. Δεδομένων αυτών των επιτυχημένων εμπειριών, πιστεύω ότι μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα ασφαλές περιβάλλον.»
Πηγή: iefimerida.gr