SOS γιατρών για τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία

Καμία υποχρέωση να προσκομίσουν βιβλιάριο εμβολιασμού, προκείμενου να κάνουν την εγγραφή τους στα σχολεία, δεν έχουν οι γονείς, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Reader.gr ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής  Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Αυτό συμβαίνει λόγω νομικού κενού που έχει αφήσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως προειδοποιούν οι παιδίατροι.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απέστειλε χθες επιστολή στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, στην οποία αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητη για την εγγραφή, η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια, το νομικό πλαίσιο είναι θολό».

Όπως εξηγεί ο κ. Νταλούκας, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ούτε βεβαίωση παιδιάτρου που να αναγράφει για ποιους λόγους το παιδί δεν εμβολιάστηκε. «Αρκεί ο γονιός να δηλώσει τη βούλησή του. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του υπ. Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Ωστόσο, μία διευκρινιστική εγκύκλιος του 2010 αναφέρει ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Διευθύννσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ. Α’ ΦΕΚ 287)».

«Κάτι που σημαίνει ότι ο νόμος είναι ασαφής και ακυρώνεται από μόνος του. Δεν μπορείς να αρνηθείς την εγγραφή, αλλά πάλι είναι απαραίτητη η βεβαίωση», σχολιάζει ο κ. Νταλούκας.
Η  Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ από την πλευρά της στηρίζει το δικαίωμα των γονιών στον μη εμβολιασμό, αλλά είναι κάθετα αντίθετη. Για αυτό το λόγο και ζητά από το υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε οι γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να έχουν και τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί

Οι παιδίατροι προτείνουν μέτρα προφύλαξης για το παιδί, όπως για παράδειγμα εάν υπάρχει περιστατικό ιλαράς στο σχολείο, τα ανεμβολίαστα παιδιά να πρέπει να διακόπτουν το σχολείο, ώστε να μην κινδυνεύουν να κολλήσουν τη νόσο, για όσο διάστημα διαρκεί το πρόβλημα. Επιπλεόν, θα πρέπει να αναλαμβάνουν να πληρώνουν από την τσέπη τους όλο το ποσό της νοσηλείας του παιδιού τους, στην περίπτωση που νοσήσει από ασθένεια που μπορούσε να την είχε προφυλάξει το εμβόλιο. «Εφόσον το κράτος δίνει δωρεάν τα εμβόλια και ο γονιός παίρνει την ευθύνη να μην τα κάνει, τότε θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες απέναντι στο παιδί του, αλλά και την κοινωνία, στην περίπτωση που αρρωστήσει», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η νομική διατύπωση «προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Επιπλέον, «δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό. Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό» τονίζουν και προσθέτουν απευθυνόμενοι στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

«Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιοσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες). Αντίθετα θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα, αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν», καταλήγουν οι παιδίατροι.

Οι κίνδυνοι

Όταν είναι κάτω από το 95% των παιδιών εμβολιασμένα, όπως έγινε με την ιλαρά, θα έχουμε κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα, τέτανος, πνευμονόκοκκος, αιμόφιλος, ερυθρά, ηπατίτιδες κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2015 καταμετράμε 3.500 κρούσματα ιλαράς, 4 θανάτους και εκατοντάδες εισαγωγές σε εντατικές. Αυτό στοίχισε ανθρώπινες ζωές, βλάβες, ατυχήματα και πολλά χρήματα, καταλήγουν οι παιδίατροι.

reader.gr