Σοκολάτα Υγείας vs Σοκολάτα Γάλακτος

Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα των περισσότερων ανθρώπων. Ελάχιστοι, έως ανύπαρκτοι, πρέπει να είναι οι εκείνοι οι οποίοι δεν λαχταρούν τη γεύση της. Όμως, όπως τα περισσότερα, έτσι και η σοκολάτα θέλει προσοχή στην κατανάλωσή της. Η μαύρη ή η γάλακτος έχει περισσότερες θερμίδες και ποια τελικά να επιλέξουμε όταν μας πιάνει η λιγούρα (ειδικά μετά το φαγητό);

Ο γνωστός διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, δίνει την απάντηση μέσα από μία ανάρτησή του, στην οποία με απλά λόγια ξεκαθαρίζει αν αξίζει να θυσιάσουμε τη γεύση για τις θερμίδες.

«Η μαύρη σοκολάτα είναι θρεπτικότερη, περιέχει περισσότερο σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες πηγές για όλα αυτά τα συστατικά στην καθημερινή διατροφή μας και δεν νομίζω να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι προσθέτουμε τελικά στη διατροφή μας τη σοκολάτα για τη θρεπτική της αξία, παρά για τη γεύση της και την απόλαυση που μας προσφέρει», γράφει δίνοντας μας ελπίδες για την αγαπημένη γάλακτος ή με ξηρούς καρπούς σοκολάτα και με ένα παράδειγμα δείχνει ακριβώς τη θρεπτική αξία του κάθε είδους:

  • 25 γρ. μαύρη σοκολάτα 72%, περιέχουν 145 θερμίδες, 9.6 γρ. λιπαρών, και 6.3 γρ. κορεσμένων λιπαρών
  • 25 γρ. σοκολάτα γάλακτος, περιέχουν 140 θερμίδες, 8.2 γρ. λιπαρών και 5.6 γρ. κορεσμένων λιπαρών

Τι κρατάμε, λοιπόν;

Αν η μαύρη σοκολάτα σας αρέσει εξίσου ή περισσότερο από την γάλακτος, προτιμήστε την διότι είναι πιο θρεπτική. Εάν, όμως, η μαύρη σοκολάτα δε σας ικανοποιεί γευστικά προτιμήστε την αγαπημένη σας σοκολάτα γιατί από άποψη θερμίδων δεν αξίζει τον κόπο.

marieclaire.gr