Σοκολάτα: Από ποια ηλικία μπορεί να τρώει το μωρό

Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που έχουν συνδέσει την σοκολάτα με οφέλη για την υγεία. Η σοκολάτα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Ε και άλλα. Από ποια ηλικία όμως μπορεί να φάει ένα μωρό;

Ανησυχία για αλλεργίες

Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα παιδιά από την κατανάλωση σοκολάτας και οι ειδικοί συνιστούσαν τους γονείς να είναι προσεκτικοί. Τα τελευταία χρόνια, όμως έχει γίνει πιο ξεκάθαρο ότι πολλές από αυτές τις ύποπτες αντιδράσεις ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα άλλων συστατικών που περιείχε η σοκολάτα όπως ξηροί καρποί ή σόγια. Και τα δύο αυτά συστατικά περιλαμβάνονται στη λίστα του FDA με τα οκτώ κορυφαία αλλεργιογόνα τρόφιμα. Η ίδια η σοκολάτα σπάνια ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Κάθε φορά που εισάγετε οποιαδήποτε νέα τροφή στο μωρό σας, θα πρέπει πάντα να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξανθήματα, ερεθισμό στο στομάχι ή φαγούρα.Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού ενός παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια αμέσως.

Πότε μπορεί να φάει σοκολάτα το μωρό

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να μην εισάγετε γλυκά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες για την εισαγωγή της σοκολάτας στο μωρό. Εναπόκειται στην κρίση σας αν θα δώσετε ή όχι στο μωρό σας σοκολάτα ή άλλο γλυκό μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο

Οι γονείς πρέπει να αναλογιστούν και τις θερμίδες που περιέχει η σοκολάτα. Το μέτρο είναι το κλειδί τόσο για τα μωρά όσο και για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν θέλετε άλλωστε η σοκολάτα (ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καραμέλας ή γλυκού) να γίνει ποτέ βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του μικρού σας, έτσι δεν είναι;

Μαύρη σοκολάτα

Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα καθώς είναι πιο υγιεινή. Οι ευεργετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας αποδίδονται πρωτίστως στα φλαβονοειδή που περιέχει, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και διαπιστωμένα οφέλη για την εγκεφαλική και καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο είναι σημαντικό να κοιτάζετε πάντα την ετικέτα για να βλέπετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ελέγξετε αυστηρά την ποσότητα που τρώει το μωρό.

Η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων. Για τις υπόλοιπες ημέρες που τα παιδιά ζητούν γλυκό, είναι καλό να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις που θα τους προσφέρουν πέρα από την απόλαυση και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μερικές καλές επιλογές αν τα παιδιά ζητούν γλυκό είναι μία φρουτοσαλάτα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ.

Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της σοκολάτας αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση.

Πηγή: healthline.com

healthview.gr