Σκρέκας: Η κλιματική κρίση απειλεί τα νερά της θεσσαλικής πεδιάδας

Στο Agri Business Forum που διοργανώνεται στα Τρίκαλα έδωσε το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Ενα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλική πεδιάδα είναι τα ύδατα και η διαχείρισή τους. Η κλιματική κρίση συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση τους», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής (19/11) ο κ. Σκρέκας, από το φόρουμ που διεξάγεται στη θεσσαλική πόλη το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου, με θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή».

Οι σημαντικότερες πιέσεις, εξήγησε ο κ. Σκρέκας, που εντοπίζονται στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας σχετίζονται κυρίως με τη γεωργική δραστηριότητα, την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Πιο αναλυτικά ο ίδιος μίλησε για πολλά επιφανειακά υδατικά συστήματα που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης. Η υπερεκμετάλλευση αυτή, εξήγησε, αφορά σε απολήψεις κατά την αρδευτική περίοδο, η οποία σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει με την περίοδο χαμηλών παροχών των ποταμών.

Συγκεκριμένα, σε 33 ποτάμια-υδατικά συστήματα, η θερινή απόληψη είναι μεγαλύτερη από το 50% τη φυσικής απορροής τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω, τόνισε, είναι ότι παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές έως σχεδόν μηδενικές παροχές σε αρκετά ποτάμια κατά τη θερινή περίοδο.

Η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός, για να διευκρινίσει: «Αυτό επιτυγχάνεται με την επαναχρησιμοποίηση υδάτων στη γεωργική άρδευση, με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας».

Ακόμη, τόνισε πως «έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού λυμάτων, προάγοντας την κυκλική οικονομία. Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα και την παρακολούθηση των υδάτων και διατάξεις για την ασφαλή χρήση ανακτημένου νερού». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν παρέλειψε να τονίσει ο αρμόδιος υπουργός, ανέλαβε άμεσα να συντονίσει το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή.