Σκρέκας: -Επικίνδυνη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα των τιμών

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επελαύνουσα ενεργειακή κρίση που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανέλυσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν! Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το 100% της ακρίβειας! Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία, φυσικά ζούμε μέσα στα προβλήματα αυτά και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις».

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον ΔΕΔΗΕ, ο υπουργός απάντησε στις ανησυχίες των βουλευτών και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν να παγώσουν οι τιμές.

« Δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας με ένα νόμο και ένα άρθρο, είναι ανεδαφικό και επικίνδυνο αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να παγώσουμε τις τιμές. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα. Αυτά ακούγονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν 5 χρόνια πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία ζητά τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει 100 δις ευρώ για το 2022 για την ενέργεια. « Δεν μπορεί κανένα κράτος μόνο του να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», σημείωσε με νόημα και αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει ο ΔΕΔΕΗ, τόνισε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν πρόταση για κατασκευή φωτοβολταϊκών είτε για αυτοκατανάλωση ενέργειας σε αγρότες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είτε ακόμα και για πώληση.

Ο κ. Σκρέκας επιτέθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πως αν επί 5 χρόνια που βρίσκονταν στην κυβέρνηση είχε επενδύσεις στις ΑΠΕ, τότε η χώρα μας θα είχε χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια. « Το 2018 αγοράστηκαν μόλις 18.000 στύλοι για ηλεκτροδότηση, ενώ το 2021 πάνω 80.000 που δείχνει ότι τα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μειωμένη αποτελεσματικότητα στο δίκτυο και άλλα σοβαρά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αν τα χρόνια αυτά που διαχειρίστηκε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενσκύψει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα είχαμε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι όχι μόνο για τις τιμές της ενέργειας αλλά και για το κόστος που αυτή προκαλεί στην αγροτική-κυρίως- παραγωγή. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Χρ. Μπουκώρου, ο οποίος είπε πως η πίεση στα βουλευτικά γραφεία για τις αυξήσεις στα τιμολόγια είναι «πολύ μεγάλη», με τον Χρ. Κέλλα να χαρακτηρίζει «ακριβοθώρητο τον υπουργό».

Πηγή: www.iefimerida.gr