Σκληρή απάντηση Χατζηγάκη

 

xatzigakis 23

Σκληρή απάντηση του Σωτήρη Χατζηγάκη για τις αγροτικές αποζημιώσεις του 2009.

”Και οι κρίνοντες κρίνονται.”

Με άρθρο – παρέμβαση στο έγκριτο περιοδικό «Επίκαιρα», ο Σωτήρης Χατζηγάκης αντεπιτίθεται σ’ όσους τον κατηγορούν για τη χορήγηση των 420 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες αγρότες από θεομηνίες κατά το έτος 2009.

Δριμεία κριτική ασκεί, επίσης, και στην απόφαση του 7ου Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία χαρακτηρίζει ως έωλη, ατεκμηρίωτη και άδικη για τη χώρα μας (η διαδικασία, βέβαια, συνεχίζεται και σε β’ βαθμό). Με στοιχεία και επιχειρήματα (νομικά και πολιτικά) αποδεικνύει πως οι (τότε) αποζημιώσεις δόθηκαν χωρίς τη παρέκκλιση από κανένα κανόνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώθηκε ο ανταγωνισμός, ο οποίος συνιστά την αντικειμενική υπόσταση της εν λόγω νομικής περιγραφής.

Υποστηρίζει, επίσης, ο πρώην Υπουργός πως η απόφαση αυτή είναι εναρμονισμένη με τις πολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις, που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην Ευρώπη από την Γερμανία, τους δορυφόρους της και τις διεθνείς χρηματαγορές. Αντανακλά, επομένως, στο πνεύμα των «μνημονίων» και μιας άκαρδης και αδιέξοδης μονεταριστικής πολιτικής λιτότητας, η οποία οδήγησε τους λαούς στην εξαθλίωση και τις οικονομίες των κρατών τους στη χρεοκοπία.

«Σημαιοφόροι» αυτής της εξωφρενικής κοινωνικής ισοπέδωσης είναι κυρίως οι πάσης φύσεως νεοφιλελεύθεροι αμύντορες του οικονομικού κατεστημένου καθώς και οι «λίγοι» βουλευτές της «γιαλατζί αριστεράς», οι οποίοι αποφάσισαν να παίξουν το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» του συστήματος. Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης, υπαινίσσεται αδιαφορία και εγκατάλειψη της υπόθεσης από την πολιτεία.
Στο άρθρο του Σωτήρη Χατζηγάκη τονίζεται, επίσης, πως ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε από τις αγροτικές αποζημιώσεις του 2009 μόλις κατά το 1/5 τις ποσοστιαίας μονάδος. Αυτή η επιβάρυνση (του 0,02%) έγινε σημαία για να δικαιολογηθεί η επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό πως από τις αγροτικές αποζημιώσεις του 2009 ευνοήθηκαν οι καλούμενοι μεγαλοαγρότες (με ελληνικά και όχι ευρωπαϊκά κριτήρια), ο Σωτήρης Χατζηγάκης επικαλούμενος πίνακες και απόλυτα επιβεβαιωμένα αριθμητικά στοιχεία (δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Τα Νέα» της 24ης Νοεμβρίου 2014) αποκαλύπτει την αλήθεια που έχει ως εξής:

α) το 77% (περίπου 510 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες) έλαβαν αποζημίωση μέχρι 500 ευρώ.
β) το 21,5% (ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου 150 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες) έλαβε ως αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ.
γ) συμποσούμενες οι δύο παραπάνω κατηγορίες (α και β) καλύπτουν ένα ποσοστό 99,6 (98,5%) (660 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, από ένα σύνολο 666 χιλιάδων). Αυτοί, τελικά οι «μεγαλοκαλλιεργητές» αποζημιώθηκαν το 2009.

Και καταλήγει ο πρώην Υπουργός στο άρθρο – παρέμβασή του πως και οι κρίνοντες κρίνονται. Η ελληνική κυβέρνηση, έπραξε τότε ορθά, όπως, άλλωστε, θάπρεπε να λειτουργήσει κάθε υπεύθυνη και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτεία, που δεν θα μπορούσε ν΄ αφήσει μια αδύναμη κοινωνική τάξη, όπως οι αγρότες της, να καταστραφεί από τις αποδεδειγμένες θεομηνίες και από τα δραματικά αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

(Δείτε  εδώ ολόκληρο το άρθρο – παρέμβαση του Σωτήρη Χατζηγάκη που δημοσιεύτηκε στα «Επίκαιρα» της 4ης Δεκεμβρίου 2014 με τίτλο ”ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Οι αποφάσεις της Κομισιόν και του Γενικού Δικαστηρίου ακυρώνουν βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε.”).

.