Σιμορέλης : Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

123 9980

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που είχε ο κλάδος των φαρμακοποιών στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Ιουνίου, συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές Φαρμακοποιοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η απεργία, που έγινε για να καταγγείλει και να αποτρέψει το παράλογο αίτημα των εταίρων για άνοιγμα της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων, είχε ευρεία στήριξη από το κλάδο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λουράντος παρουσίασε στον Υπουργό τους λόγους για τους οποίους μία τέτοια ενέργεια δεν έχει όφελος για τη κοινωνία, καθώς θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους και θα δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας από μέρους του, συμφώνησε ότι δεν υπάρχει εμφανές κοινωνικό όφελος από το άνοιγμα και ότι ο πρώτος στόχος οφείλει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι όλα κρίνονται στη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, που κάθε μέρα φέρνει νέα δεδομένα, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην συμπεριληφθεί αυτό το μέτρο στις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας.

Η συνάντηση έκλεισε με δηλώσεις από όλους τους συμμετέχοντες ενώ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετέφερε όσα συζητήθηκαν στους συγκεντρωμένους φαρμακοποιούς.

Ο Βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι τέτοια παράλογα μέτρα δεν βοηθούν τη κοινωνία και ότι μόνο δια χειρός του φαρμακοποιού και στο φυσικό χώρο του Φαρμάκου το Φαρμακείο, μπορεί να δοθεί το στον πολίτη με ασφάλεια. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς σε άλλου τύπου καταστήματα θα οδηγήσει σε ώθηση των τιμών προς τα πάνω αναιρώντας την πάγια θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

.