Σήμερα υπογράφουν την καταδίκη της Ελλάδας

arxigoi_new_1000

 

Τέσσερις ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους για να μελετήσουν τις τελικές απαιτήσεις της τρόικας για τα επώδυνα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις 12:00 θα βρίσκεται στα γραφεία τους το τελικό κείμενο για το μίνι Μνημόνιο, επί του οποίου θα πρέπει να δώσουν απάντηση έως τις 16:00, οπότε θα συναντήσουν εκ νέου τον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση.

Η τρόικα έχει ζητήσει, σύμφωνα με tovima.gr, να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Αργά το βράδυ και έως τις 3 τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους υπουργούς Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη.

Την ίδια ώρα, η μετάθεση κατά μία ημέρα των αποφάσεων προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε δανειστές και εταίρους, που πιέζουν με κάθε τρόπο για να κλείσει η συμφωνία.

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει» και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγους τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχετεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων.