Σήμερα τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

eyro ton 1oo

Ολοκληρώνεται εντός της ημέρας η νέα εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που θα αναδείξει τους δικαιούχους των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν διορθωμένο το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και θα κληθούν να καταβάλουν είτε μειωμένο φόρο είτε μηδενικό. Τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρουν σχετικά με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τη νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ ή έλαβαν το προηγούμενο έτος διάφορα επιδόματα θα χάσουν την έκπτωση εκτός και αν κατατεθεί νέα διάταξη που να τους εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο εντοπισμός των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ το έντυπο Ε2 δεν είναι κωδικοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό ποια ακίνητα είναι κενά. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει σχετίζονται με:

-Λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος. Για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι».

-Ορθογραφικά λάθη από τα οποία δεν διαπιστώνεται εάν το ακίνητο είναι κενό.

-Δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.

Όλοι οι ανωτέρω την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να τους αναγνωρισθεί η έκπτωση.

Kontranews.gr

.