Σημαντικό γεγονός πλέον το 1ο συνέδριο της Ένωσης Καραγκούνηδων Τρικάλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα το 1ο Συνέδριο της ΈΝΩΣΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΕΚΝΤ) με θέμα «Αγώνες και επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα». Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το Σάββατο 4/9/2021 στον ειδυλλιακό χώρο του  υπαίθριου Θεάτρου του Φρουρίου Τρικάλων και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 5/9/2021 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Συνδιοργανωτές: η Περιφερειακή  Ενότητα Τρικάλων, Δήμος Τρικκαίων-Επιτροπή 2021, Συνεργάτες: Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, Θεσσαλικό Ημερολόγιο. Με το διήμερο αυτό Συνέδριο, ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού της εμβληματικής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η ΈΝΩΣΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ απέδωσε φόρο τιμής  σ’ αυτούς που πολέμησαν για τη δική μας λευτεριά.

 Μέσα δε από τις άριστα εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις των συνέδρων άφησε  πολύτιμα συμπεράσματα και έδωσε σημαντικά διδάγματα για τους Τρικαλινούς αλλά και για όλους όσους υποκλίνονται μπροστά στην Ελληνική σημαία.

Οι  εισηγήσεις αφορούσαν  γεγονότα απο τα προεπαναστατικά κινήματα της περιοχής μας, σαφώς από την  Επανάσταση του 1821, του 1854, του 1878, του 1886, του ατυχούς πολέμου του 1897.

Επίσης τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), της Μικράς Ασίας(1916-1922), το έπος του 1940 αλλά και τους αγώνες υπέρ της δικαίωσης των Καραγκούνηδων με την απαλλοτρίωση των Τσιφλικιών και κοινωνικής αποκατάστασης.

Το άλλο σκέλος τα Επιτεύγματα ήταν σχετικό με ιστορικά στοιχεία για τις οικιστικές περιοχές  και μνημεία της περιοχής των Τρικάλων, Πολιτιστικά στοιχεία, Γλωσσικά ιδιώματα καθώς ήθη κι έθιμα των Καραγκούνηδων.

Το χώρο του συνεδρίου πλαισίωσαν ένστολα μέλη της ΕΚΝΤ με παραδοσιακές φορεσιές αγωνιστών του 1821 καθώς και με αυθεντικές γυναικείες καραγκούνικες ενδυμασίες που δημιούργησαν την ανάλογη ατμόσφαιρα για τους συνέδρους και το κοινό.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Ένωσης Καραγκούνηδων, κ. Αντώνη Β. Παπαμιχαήλ ο οποίος μεταξύ των άλλων έκανε σύντομη αναφορά στη δημιουργία και σκοπό της Ένωσης.

(απόσπασμα της ομιλίας)                             .

« Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ως δευτεροβάθμιο όργανο-σωματείο, ιδρύθηκε με επίμονες προσπάθειες – και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εγκρίθηκε  και αναγνωρίστηκε  κατόπιν δικαστικής απόφασης τον Ιούλιο του 2019.

Σήμερα αποτελεί ένα καινοτόμο φορέα που συμπληρώνει το πάζλ στο Ν. Τρικάλων και λειτουργεί με εκλεγμένο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Κύριος σκοπός της Ένωσής μας είναι η ισχυροποίηση της συνείδησης και η ανάδειξη του Καραγκούνικου στοιχείου.

Οι Καραγκούνηδες σαν σύνολο των αυτόχθονων πληθυσμών της Θεσσαλικής πεδιάδας αποτελούν μία εμβληματική κοινωνική ομάδα, η οποία στο διάβα των αιώνων, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της σε όλο το Θεσσαλικό κάμπο». Το έχουν εκφράσει όλοι οι επιστήμονες αρχαιολόγοι, ερευνητές, λαογράφοι, μελετητές.

Η παρουσία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι τόσο ισχυρή στο χώρο που τίποτα δεν θα μπορέσει να την επισκιάσει και να αφήσει το παραμικρό ψήγμα ανάμεσά τους.

Είναι δεδομένο ότι η γνώση της  ιστορίας μας εκτός των άλλων μας βοηθά να εκτιμήσουμε τον τόπο που μας γέννησε και μας ανέθρεψε, να τον αγαπήσουμε περισσότερο και να νοιαζόμαστε για αυτόν όπου και να βρισκόμαστε. Ως εκ τούτου ΕΚΝΤ  στοχεύει στη  θεσμοθέτηση αυτού του Συνεδρίου.             Θέλω να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή που όλο αυτό το διάστημα ανέλαβε την προετοιμασία και τα διαδικαστικά. Όλους τους εισηγητές  που ανταποκρίθηκαν και δήλωσαν πρόθυμοι να έρθουν να καταθέσουν τη γνώση τους και να μας παρουσιάσουν το έργο και την έρευνα τους. Τους συνδιοργανωτές μας: την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το Δήμο Τρικκαίων για τη στήριξη -Επιτροπή Ελλάδα 2021, Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, Θεσσαλικό Ημερολόγιο. Επίσης όλους τους παράγοντες  και το προσωπικό που μας στηρίζει πίσω από τα παρασκήνια και όλους τους  χορηγούς μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαμιχαήλ κάλεσε για σύντομο χαιρετισμό τα τιμώμενα πρόσωπα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ντίνος Μπάρδας τόνισε τον ρόλο των Καραγκούνηδων και τη σημαντικότητα της ύπαρξής τους στην τρικαλινή κοινωνία και γενικότερα στο χώρο του νομού ανά τους αιώνες.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, κ. Εφη Λεβέντη, τόνισε, όχι μόνο τη σημασία του συνεδρίου για τη συμβολή των Καραγκούνηδων στους αγώνες του Έθνους, αλλά και στην ουσία των ανακοινώσεων για τη ζωή στον κάμπο.                                                                                    .        Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, επεσήμανε την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών της τοπικής μας ιστορίας και προσφοράς των Καραγκούνηδων, που επιτυγχάνεται μέσα από τις πρωτότυπες –καινοτόμες εισηγήσεις.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων             κ. Χρήστος Παπαπολύκαρπος, επισήμανε την σημασία της ενότητας για όλους τους Καραγκούνηδες. Ιδιαίτερα τόνισε το ρόλο της Ένωσης Καραγκούνηδων του Νομού Τρικάλων ως δευτεροβάθμιο όργανο και    τη σημαντικότητα της ύπαρξής της για την Αμφικτιονία(τριτοβάθμιο όργανο) των απανταχού Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, γνωστός σε όλους μας για το τεράστιο έργο του, ιστορικός και εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, κ. Κώστας Σπανός, στη σύντομη ομιλία του τόνισε την αξία αυτών των συνεδρίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε την ιστορία μας. Γνωρίζουμε την προέλευση των οικογενειών μας, γνωρίζουμε το παρελθόν μας και έτσι  μπορούμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο μέλλον μας. Στη συνέχεια ο κ. Σπανός κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου       κατά την διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως παρατίθενται κατωτέρω:

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ,  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Σπανός Κώστας,  Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, Πρόεδρος του ομίλου φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας                                                                                                Χηροπούλου Χρυσή,  Δρ. Καθηγήτρια Ιστορικός πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης                                                                                              Μουλά Ναυσικά, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων    

*Εύστοχα προγραμματισμένη από την οργανωτική επιτροπή η πρώτη ανακοίνωση με θέμα «Ιστορικά – Κλέφτικα τραγούδια στο πασχαλιάτικο σιργιάνι της Φανερωμένης Τρικάλων». (Εισήγηση, κ. Αντώνιος Β. Παπαμιχαήλ     π. Προϊστάμενος Πολιτιστικών Θεμάτων   Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων). Μέρος της ανακοίνωσης που συνίσταται στο χορό δυο ιστορικών τραγουδιών από το Πασχαλιάτικο σιργιάνι της Φανερωμένης αποτέλεσε την εντυπωσιακή υποδοχή του κοινού που χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Τον τελετουργικό χορό και τα τραγούδια απέδωσαν οι Καραγκούνες του Λαογραφικού Συλλόγου «Θεριστάδες».                                                                                                                                                                                                                                                                       Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν:

* «Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας 1821, η επανάσταση που μας επέτρεψε να ζούμε ως Έλληνες» από την Δρ. Καθηγήτρια Ιστορικό πτυχιούχο Πανεπιστημίου Κρήτης κα Χρυσή Χηροπούλου,

* «1821-1925 Καραγκούνηδες. Ένας αιώνας εθνικών και κοινωνικών αγώνων» από τον Φιλόλογο κ. Δημήτριο Παπαβασιλείου,

* «Η Νομή των Τρικάλων την περίοδο 1454/1455-1485. Αναφορές της, στις προθέσεις των Τρικαλινών μονών». Από τον εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου     κ. Κώστα Σπανό

* «Γεώργιος Σπυρίδωνoς  Καραϊσκάκης  και η σχέση του με τον Ν. Τρικάλων». Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου Καρδίτσας ¨Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»,  κ. Δημήτριο Γιώτη       

    

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Μπουλούμπασης Χρήστος, επιτ. Διευθυντής Π/θμιας Εκπ/σης,                                         Σχολ.  Σύμβουλος  Ν. Τρικάλων .                                                                                                                          Τσιοτινού Αθανασία, Φιλόλογος-Θεατρολόγος, MED,                                                     Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Τρικάλων                                                                      Γκουλιοπούλου Στυλιανή,  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός                                                                                                                       

* «Η μάχη της Κούτρας του Ζάρκου και ο ταγματάρχης Λώρης» από τη Φιλόλογο-Θεατρολόγο, MED, Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Αθανασία Τσιοτινού,

* «Αγωνες και επιτεύγματα των καραγκούνηδων στα 200 χρονια απο την Ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα (Συμμετοχή των κατοίκων του Δροσερού-Στεφανοσαίων)» από τον Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσερού κ. Νταλούκα  Παναγιώτη  , 

* «Η προσφορά της Καραγκούνας γυναίκας στην περίοδο της κατοχής» από τη Φιλόλογο – πτυχιούχο της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Τσέργα Στεφανία                                                                                                           

                                                                                                                                                        3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Παπαπολύκαρπος Χρήστος ,Α΄ Αντιπρόεδρος αμφικτιονικού Συμβουλίου Παπαβασιλείου Δημήτριος, Φιλόλογος                                                                                                                                                        Αποστόλου Μαριάνα,  καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ Τρικάλων                                                                                                                                      

* «Η ζωή της καραγκούνας του νομού Τρικάλων κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα» από την Νηπιαγωγό-Συγγραφέα κα Σωτηρία Σακελλαρίου-Παπαϊωάννου

* « Συνοπτική εικόνα της συμβολής των Μεγάλων Καλυβίων στους αγώνες και τα επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» από τον επίτιμο σχολικό Σύμβουλο Α/βάθμιας Εκπ/σης κ. Νικόλαο Χιώτη.

* «Η πρακτική Ιατρική των Καραγκούνηδων» από τον Αξιωματικό Ε.Α., Κοινωνιολογικές Επιστήμες, κ. Σιακαβάρα Αριστοτέλη,

«Η εξέλιξη του γλωσσικού ιδιώματος των Καραγκούνηδων από το 1821 μέχρι σήμερα»,  από την Πτυχιούχο Ιονίου Πανεπιστημίου, τμήμα ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Παπαμιχήλ Θεοδώρα,

* «Οι εκλογικοί κατάλογοι των καραγκούνικων κοινοτήτων των Δήμων Παραληθαίων και Πιαλείων» , από τον ερευνητή Γενεαλογίας και τοπικής Ιστορίας Δυτικής Θεσσαλίας κ. Μπρέντα Αθανάσιο.

* «Η κοινότητα ως ιστορικός χώρος και η σημασία της μνήμης για τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας» από την καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ Τρικάλων κα Μαριάννα Αποστόλου,

* «Η πολιτιστική κληρονομιά των Καραγκούνηδων ως αναπτυξιακή αξία» από τον υπ. Δρ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ Ασίκη Κωνσταντίνο,  και  Δρ Time Heritage, Καμάρα Αφροδίτη ,

* «Οι περιστεριώνες στα Καραγκούνικα χωριά των Τρικάλων και Καρδίτσης» από τον Γραφίστα κ. Τσιγάρα Δημήτριο.

Επίσης επί πλέον εισηγητές που για ανώτερους λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν να παρουσιάσουν τα άρθρα τους τα έχουν καταθέσει στη γραμματεία του Συνεδρίου προκειμένου να συμπεριληφθούν στα πρακτικά που θα εκδοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

#«Ο κόσμος των Καραγκούνηδων και η Λογοτεχνία» από τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αναγνωστόπουλο Βασίλειο 

#«Η μάχη της Σαρακίνας , 6 Απριλίου 1878». Από το  Διευθυντή Επιθεωρητή ιδιωτικής κλινικής, κ. Γκούμα Νικόλαο           

# «Η συνοριακή γραμμή του 1881 και η αρχή των Βαλκανικών Πολέμων (1881-1912)» από τον Ιστορικό- Αρχαιολόγο κ. Μιχαλάκη Κων/νο                                                  

# «Η συμμετοχή των κατοίκων της Μεγάρχης στους αγώνες από την ελληνική επανάσταση του 1821 έως και σήμερα» από τον  Τσαραπατσάνη Θεόδωρο (Διοικητικός προσωπικού ΕΚΑΒ)       

# «Η δολοφονία του αρματολού του ασπροπόταμου Στέργιου Στουρνάρη στον Πυργετό Τρικάλων» από τον κ. Πουλιανίτη Κων/νο,  Αξιωματικός Ε.Α. -Συγγραφέας

# «Ο ρόλος των ηθών και εθίμων στην εξέλιξη και ανασυγκρότηση των Καραγκούνηδων μέσα στο χώρο-χρόνο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως σήμερα» από την Πολιτισμολόγο – Λαογράφο κ. Ψύρρα Γεωργία  .

Στο τέλος των εργασιών του 1ου Συνεδρίου που πέρασε πλέον στην ιστορία, ο Πρόεδρος της τελευταίας συνεδρίας κ. Χρήστος Παπαπολύκαρπος έπεμψε ευχαριστίες αναφερόμενος ως εξής: «θέλω να συγχαρώ όλους τους εισηγητές για τις εξαίρετες ανακοινώσεις τους που ήταν πεφωτισμένες και μας έδωσαν πολλά ερεθίσματα για το μέλλον. Τα μέλη του προεδρείου, κ. Μαριάνα Αποστόλου και κ. Δημήτρη Παπαβασιλείου για την άψογη συνεργασία. Επίσης τον πρόεδρο της Ένωσης Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, γιατί πιστεύω ότι με την Ένωση θα προσφέρει πάρα πολλά ως δευτεροβάθμιος φορέας στον τριτοβάθμιο, την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων η οποία έχει ανάγκη από συμπαραστάτες».

Την Εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καραγκούνηδων, με τις τελευταίες ευχαριστίες του σε όλους τους παράγοντες κατά τις οποίες τόνισε τη συμβολή των εισηγητών λέγοντας: « από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εισηγητές που συμμετείχαν με τις αξιόλογες και εμπεριστατωμένες εργασίες τους και με αυτό τον τρόπο βοήθησαν βάζοντας τον θεμέλιο λίθο για την καταγραφή της ιστορίας της Ένωσης Καραγκούνηδων του Νομού Τρικάλων και της τοπικής ιστορίας της περιοχής που κατοικούν γενικά οι Καραγκούνηδες.

 

Στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου των Καραγκούνηδων του Ν. Τρικάλων παρέστησαν επίσης: η βουλευτής κ. Κατερίνα Παπακώστα, ο διοικητής της ΣΜΥ ταξίαρχος Δαλάκης Κων/νος, ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κ. Στέργιος. Νίντος, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Χαχάμης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Αντων. Τζερεμές, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρίστος Λιάπης, ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Φαλτάκας Αθανάσιος, ο πρόεδρος   της Φωτάδας κ. Κυριάκος Στέργιος, ο πρόεδρος της Ράξας κ. Παπαχρήστος Ιωάννης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μελών της ΕΚΝΤ, ο πρόεδρος του κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτ. Αττικής κ. Καλογράνας Γεώργιος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου κ. Καλογράνας Θεόδωρος, ο πρόεδρου του πολιτιστικού συλλογου Γάβρου Χαράλαμπος Ζούζουλος, ο πρόεδρος των Σαρακατσαναίων κ. Μπέης Στέφανος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών π. Άνθιμος, ο εκπρόσωπος της αμφικτιονίας βλάχων                     κ. Μουστάκας Αθανάσιος, χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων/νος Σκρέκας ενώ παρέστη εκπρόσωπος του Βουλευτή Αθ. Λιούτα.

Με την λήξη του συνεδρίου, σύνεδροι και κοινό έλαβαν από τη γραμματεία τη βεβαίωση παρακολούθησης. Όλοι δε οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν από τον μπουφέ που είχε ετοιμάσει η ομάδα φιλοξενίας του συνεδρίου με τη συνδρομή των χορηγών ( ΕΑΣ Τρικάλων–Εργοστασιο Γαλακτος ΤΡΙΚΚΗ, ΚΟΙΝΟΣΕΠ, ΤΥΡΑΣ, Φύλλο και Μεράκι, Βιοτεχνία ζαχαρωδών Δ. Γούναρης, Βιοτεχνία ζαχαρωδών Ι. Μπουλογεώργος, Ζαχαροπλαστεία Αντων. Καραλής, Αρτοποιεία Ρουσιάκης Παναγιώτης). Εθελοντές χορηγοί επικοινωνίας 10TV, trikalaenimerosi.gr,  trikalaIN.gr  , trikalafocus.gr,   trikalaculture.gr, krinitrikalon.gr,  trikalaola