«Σεργιάνι στο όνειρο…»: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής Σταύρου Παπασάββα στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό των Τρικάλων (Μουσείο Τσιτσάνη), ανοίγει τις πύλες της για το κοινό τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ του μεγάλου Έλληνα γλύπτη και ζωγράφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ (1928 -2018), γνωστού με το καλλιτεχνικό όνομα Σταῦρος (Stavros).
Η έκθεση οργανώνεται από τη Marie Boussart – Papassavas, ιδία δαπάνη, στη μνήμη του συζύγου της – με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και του Μουσείου Τσιτσάνη, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Εκτίθενται έργα σε μπρούντζο, πηλό, χρώμα και σχέδιο, τα οποία ανάγονται στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, κυρίως όμως είναι έργα που έγιναν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του καλλιτέχνη.

Ο Σταύρος Παπασάββας γεννήθηκε στη Σταυρούπολη της Ξάνθης το 1928. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο (1950-54). Στο τρίτο έτος των σπουδών του βραβεύεται με το Α’ βραβείο γλυπτικής και με έπαινο σύνθεσης (τον οποίο μοιράζεται με τον συμφοιτητή του – μετέπειτα διάσημο γλύπτη – Γεράσιμο Σκλάβο). Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts του Παρισιού (1955-57). Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα Master Class στην Ακαδημία “Grande Chaumière” στο Montparnasse (1955).
Δίδαξε στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (MFA Boston) (1962-63). Ταξίδεψε, εργάστηκε και παρουσίασε τη δουλειά του σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, εμπνεόμενος από τον ελληνικό πολιτισμό και τη φύση της Ελλάδας.
 Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποζήτησε την εσωτερική ησυχία κοντά στη φύση, στο αγαπημένο του Αυλωνάρι της Εύβοιας. Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, Ανοιχτούς Xώρους, καθώς και σε Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα και στo εξωτερικό.
Το έργο του Σταύρου, πολυσχιδές και πολυδιάστατο, αποτυπώνει με τρόπο έξοχο το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών, που συνέχισαν τις σπουδές και τη δράση τους στην Ευρώπη και συνδέθηκαν με τα μεγάλα ρεύματα τέχνης του 20ου αιώνα, μην απεμπολώντας ωστόσο τις ρίζες τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ