Σενάριο οικουμενικής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα βλέπουν Ν.Δ.

tsipra-meimarakis

Απορρίπτουν στη Ν.Δ το σενάριο των εκλογών, αλλά βλέπουν σενάριο οικουμενικής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα για 18 μήνες.

Με την αγωνία και τον προβληματισμό να κυριαρχεί στη ΝΔ για το ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου με τα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» το νέο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχειρεί να ενδυναμώσει την εικόνα πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πυλώνας σταθερότητας και εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Απορρίπτουν στη Ν.Δ το σενάριο των εκλογών

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει τις πρωτοβουλίες του ίδιου του Πρωθυπουργού και στις αλλαγές που θα υπάρξουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ απορρίπτει το σενάριο των εκλογών που αποτελεί καταστροφή για τον τόπο, αλλά και την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση, η ΝΔ δεν επιθυμεί να συμβάλλει με κινήσεις της στην δημιουργία πολιτικής αστάθειας και άρα και πολιτικών και οικονομικών παρενεργειών, καθώς έχει δεσμευθεί και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα δώσει λευκή επιταγή και γι’ αυτό ήδη έχει διαμηνύσει η ΝΔ πως πρέπει η κυβέρνηση να αποσύρει π.χ. ως δείγμα καλής θέλησης το νομοσχέδιο για την Παιδεία που σχεδιάζεται να τεθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Η ΝΔ δεν θέλει παράλληλα να επιτρέψει σε τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το παιχνίδι της «κυβερνώσας αντιπολίτευσης» προς τον Αλέξη Τσίπρα και να βρεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ακυρωμένη και ταυτιζόμενη για μια ακόμη φορά με μνημονιακές πολιτικές.

Σενάριο οικουμενικής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα

Αυτό όμως που συζητείται έντονα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι το σενάριο να υπάρξει άμεσα η επιλογή της οικουμενικής κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και με συγκεκριμένο ορίζοντα, τουλάχιστον 18 μηνών για να μπει η χώρα σε τροχιά κανονικότητας.

Μέχρι όμως να κλείσει η μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία οριοθετείται χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΝΔ θα στηρίζει την κυβέρνηση στα μέτρα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα θέλει συνεννόηση με το Μαξίμου σε συγκεκριμένη ατζέντα πολιτικών παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αναστάτωση καθώς το πρώτο «ναι» που είπε το κόμμα στα μέτρα έχει επιπτώσεις στα νησιά και αυτό επηρεάζει την εκλογική της βάση στο Αιγαίο, ενώ πρόβλημα υπάρχει και σε πολλούς αγροτικούς νομούς για τη διάταξη περί φορολόγησης των αγροτών που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με 32 βουλευτές από αγροτικούς νομούς και άκουσε τον έντονο προβληματισμό τους, αλλά ζήτησε και πάλι η ΝΔ να εμφανιστεί συντεταγμένα υπέρ του «ναι», αν και δεσμεύτηκε να υποβληθούν προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα.

thetoc.gr