Σενάρια “βελούδινης εξόδου” και αριστερής παρένθεσης

Samaras91214sk

Σενάρια “βελούδινης εξόδου” και αριστερής παρένθεσης κυκλοφορούν στο γαλάζιο παρασκήνιο, όπου οι φήμες οργιάζουν και όλοι ετοιμάζονται δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σήμερα το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ.Σαμαράς διέψευσε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες (η πρώτη ήταν στο ίδιο το διάγγελμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα) τα περί αλλαγής υποψηφίου Προέδρου μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας. Απέδωσε δε τις σχετικές φήμες στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και η αλήθεια είναι πως τέτοιες συζητήσεις γίνονται και μεταξύ των νεοδημοκρατών.

Και αυτό καθώς πολλοί γαλάζιοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται νέος ελιγμός της κυβέρνησης προκειμένου να προσεταιριστεί τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ και εφόσον το φλερτ του κόμματος του Φώτη Κουβέλη με το ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγήσει σε γάμο ή έστω σε… σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης. Η ελπίδα για τη δικομματική παραμένει ζωντανή όσο το κόμμα δεν αναστέλλει τη λειτουργία του παρά τις δηλώσεις πως δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθώς το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με την αξιωματική αντιπολίτευση δίχασε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής.

Πολλοί γαλάζιοι εκτιμούν ωστόσο ότι εάν όντως η κυβέρνηση προχωρήσει και στις τρεις ψηφοφορίες χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια συγκλονιστική αλλαγή στους αριθμούς ή στο πρόσωπο, θα επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο ήταν εξαρχής να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε μία διαχειρίσιμη ήττα και χωρίς να έχει αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα τώρα, Το σκεπτικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς πιθανόν να αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο υπό την πίεση του χρόνου και των δανειστών και τότε ο κ.Σαμαράς θα δηλώνει πως δικαιώθηκε στις προβλέψεις του.

Τα σενάρια αυτά δε λαμβάνουν βέβαια υπόψη το απρόβλεπτον των πολιτικών εξελίξεων, ενώ αν και η πλειοψηφία των γαλάζιων θεωρεί πολύ δύσκολη έως απίθανη τη συγκέντρωση 180 ψήφων οι πιο ψύχραιμοι επισημαίνουν ότι τρεις εβδομάδες είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος και στο διάστημα αυτό πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτή τη στιγμή πάντως τα αριθμητικά δεδομένα δεν είναι με το μέρος της δικομματικής.
Στα υπέρ των Παναγιώτη Μελά και Γιάννη Κουράκου, προστέθηκαν αυτά των Σπύρου Λυκούδη και Γιώργου Νταβρή.

Στα κατά των Νίκης Φούντα, Χρυσούλας Γιαταγάνα, Πάρι Μουτσινά, Βασίλη Καπερνάρου, Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, Κατερίνας Μάρκου και Έλενας Κουντουρά προστέθηκαν αυτά του Πέτρου Τατσόπουλου και του Παύλου Χαϊκαλη.

Ο ίδιος ο κ.Δήμας ξεκινά πλέον επαφές με βουλευτές για να ζητήσει τη στήριξη της υποψηφιότητας του, ενώ δεν αποκλείεται πλέον και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς να καλέσει και με πιο άμεσο τρόπο τα μέλη του κοινοβουλίου να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”, όπως είπε χθες στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα πως ούτε οι πολίτες ούτε οι αγορές επιθυμούν εκλογές.
Το Μαξίμου εν τω μεταξύ επέλεξε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής δια της σιωπής.

.news247.gr