Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε Εύβοια και Αττική – Μπαράζ μετασεισμών έως 4,2 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης στην Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 9 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες και είχε εστιακό βάθος μόλις 13,3 χλμ..

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ ακολούθησε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή, ενώ στις στις 7:23 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 01.38 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 9χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων.

Χρειάζεται προσοχή η περιοχή

Οπως δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός “είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα. “Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζέται πολύ καλή αξιολόγηση”, τόνισε.

Προσέθεσε πως έγινε αισθητός και στην Αττική τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου Αττικής από το επίκεντρο του σιεσμού, κοντά στα Στύρα Εύβοιας.

Να μείνουν κλειστά τα σχολεία

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής, αν και τις τελευταίες ώρες υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία.

“Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος έκανε σύσταση να μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή της Εύβοιας, ενώ δήλωσε να λειτουργήσουν κανονικά στην Αττική.

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου, σύμφωνα με από φαση του δημάρχου, Δημήτρη Ραβιόλου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός της Τρίτης ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

thetoc.gr