Με λίγο κόσμο, τόσο από πλευράς παρουσίας πολιτικών προσώπων, όσο και απλών πολιτών, γιορτάστηκε το πρωί της Κυριακής στα Τρίκαλα, η 136η επέτειος (23 Αυγούστου 1881) από την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους και την προσάρτηση της πόλης, μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία στο ελληνικό κράτος, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Το πρωί της Κυριακής προηγήθηκαν πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους των Τρικάλων και εν συνεχεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Επίσκεψης επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ τον καθιερωμένο πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού κ. Βασίλειος Ζιώζιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ημερών, την ώρα που ο ελληνικός στρατός προέλαυνε απελευθερώνοντας τα Τρίκαλα, τονίζοντας την σημασία αυτού του γεγονότος στη μετέπειτα εποχή, αλλά και πορεία της πόλης στο πέρασμα των χρόνων.
Ακολούθησε στην κεντρική πλατεία της πόλης και συγκεκριμένα μπροστά στο άγαλμα του ήρωα στρατηγού Νικολάου Στουρνάρα, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης π. Αλέξιο Κανίνα και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και εκπροσώπους φορέων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την απαγγελία του εθνικού ύμνου, με το άγημα της ΣΜΥ που ήταν παρόν να αποδίδει την πρέπουσα τιμή.
Στην φετινή εκδήλωση των «Ελευθερίων» παραβρεθήκαν μεταξύ άλλων, ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Μιχάλης Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Γούλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Κολίτσας, η Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Κάκλα, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πολιτευτής Κώστας Πατέρας, ο γιατρός Χρήστος Λιάπης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Μπάμπης Δεληλίγκας, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας Βασίλειος Ζιώζιας και Παναγιώτης Τριανταφύλλου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ.α.
Πάντως είναι κοινή ομολογία, πως το όλο τελετουργικό όλο και φθίνει χρόνο με το χρόνο, καταστώντας το πλέον μια τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία, σε μια εκδήλωση στην οποίαοι πολιτικοί παράγοντες αλλά και οι Τρικαλινοί πολίτες απέχουν επιδεικτικά. Την ίδια ώρα σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπου εορτάζονται παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως η απελευθέρωση τους, ο εορτασμός τελείται με ιδιαίτερες τιμές και επίσημη τοπική αργία για δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα. Μήπως θα πρέπει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να επανεξετάσουν κάποια πράγματα και να πράξουν και εδώ το ίδιο, τονίζοντας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών;