Σε τι εξυπηρετεί η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Παιχνίδια με τους θεσμούς καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Μεθοδεύει η κυβέρνηση την αλλαγή ατζέντας για πολιτικό όφελος

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαφωνούν με το σκεπτικό του πρωθυπουργού

Και ουσιαστικά όχι μόνο τυπικά η χώρα εισέρχεται άτυπα σε προεκλογική περίοδο με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τις προτάσεις του Μαξίμου για τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ο πρωθυπουργός για λόγους που είναι σαφείς θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και η επικαιρότητα να στραφεί σε θέματα που εκείνον ευνοούν και τον βοηθούν επιχειρώντας έτσι να αλλάξει και την πραγματική εικόνα η οποία όμως παραμένει ότι και να κάνει αρνητική -όπως την αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις- στους Έλληνες πολίτες.

Έτσι ο μόνος τρόπος που διέθετε ήταν το κεφάλαιο της Συνταγματικής αναθεώρησης που το θυσίασε πολιτικά χρησιμοποιώντας τον συνταγματικό θεσμό ώστε να αλλάξει αν μπορέσει ατζέντα. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές από την αντιπολίτευση, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναδείξει την αναγκαιότητα αναθεωρητέων συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, επιδιώκοντας να συγκρουστεί πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά στο θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργησή του σε συνδυασμό με την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, δείχνει που θέλει να κατευθύνει την γενική συζήτηση όταν μάλιστα υφίσταται άτυπα προεκλογική περίοδος. Κανείς δεν θα συζητά για τις προτεινόμενες αναθεωρητέες διατάξεις παρά μόνο θα στρέφεται η αντιπαράθεση με συγκρουσιακά φαινόμενα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρώντας στο σκεπτικό του μεγάρου Μαξίμου, δεν δέχεται να υπάρχει τέτοια σκοπιμότητα όταν μάλιστα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής κάποιων άρθρων του Συντάγματος ώστε να μην γίνουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά με το σκεπτικό της τρέχουσας επικαιρότητας στημένη πάνω στη πόλωση και τον διχασμό. Το ίδιο σκεπτικό έχει και το ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στην ίδια θέση με τη ΝΔ αφού ο ΣΥΡΙΖΑαντιμετωπίζει τα δύο κόμματα όχι διαφορετικά αλλά ίδια για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Για να μπορεί να κατηγορεί και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς Μητσοτάκη και Γεννηματά ότι ανήκουν στο παλαιό πολιτικό σύστημα, άσχετα αν οι μεθοδεύσεις που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πιο παλαιοκομματικό και ξεπερασμένο υπάρχει.

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας ότι το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης που για λόγους σκοπιμότητας φέρνει η κυβέρνηση δεν βρίσκει το στόχο της, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως “ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λαός τους κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι”. Αντίστροφα η Νέα δημοκρατία εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση δείχνοντας τους πραγματικούς στόχους της πολιτικής της επιλογής. «Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απολέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε, αναφέρει η Πειραιώς με τις φορές που το κόμμα του κ. Μητσοτάκη έχει καταθέσει πρόταση για την αλλαγή περί ευθύνης του νόμου υπουργών. Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.

Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται. Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».

Αντίθετη με τον τρόπο που μεθοδεύει η κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση είναι η και η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, κάνει λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακή του πρωθυπουργού η οποία θα πέσει στο κενό και κάνει σαφές ότι δεν συμφωνεί με το σκεπτικό του: Ο κ. Τσίπρας τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την Συνταγματική Αναθεώρηση.Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό. Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στην Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο, ήταν η απάντηση της.

thecaller.gr