Σε τι διαφέρει το κρέας των βοοειδών σχετικά με την τροφή

Η διατροφή των αγελάδων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του βόειου κρέατος. Ενώ τα περισσότερα βοοειδή σήμερα τρέφονται με σιτηρά, τα ζώα που κατανάλωνε ο άνθρωπος στην εξελικτική του πορεία περιφέρονταν ελεύθερα και έτρωγαν χόρτο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι θρεπτικές ουσίες στο βόειο κρέας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το τι τρώνε οι αγελάδες.

Δεν είναι σημαντικό μόνο αυτό που εμείς τρώμε. Έχει σημασία και το τι έφαγε αυτό που τρώμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι περισσότερες αγελάδες ξεκινούν να ζουν παρόμοιες ζωές. Τα μοσχάρια γεννιούνται την άνοιξη, πίνουν γάλα από τις μητέρες τους και στη συνέχεια μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα και να τρώνε χόρτο, θάμνους ή εδώδιμα φυτά που βρίσκουν στο περιβάλλον τους. Αυτό συνεχίζεται για περίπου 6 έως 12 μήνες. Μετά από αυτό, μετακινούνται σε μονάδες πάχυνσης.

Στις μεγάλες μονάδες οι αγελάδες μεγαλώνουν γρήγορα με τροφές που βασίζονται στο σιτάρι και που συνήθως παρασκευάζονται με σόγια ή καλαμπόκι. Οι συμβατικά εκτρεφόμενες αγελάδες συχνά παίρνουν φάρμακα και ορμόνες για να αναπτύσσονται ταχύτερα, καθώς και αντιβιοτικά για να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι αγελάδες ζουν εκεί για μερικούς μήνες και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εργοστάσιο για σφαγή.

Σε αντίθεση, οι χορτοφάγες αγελάδες, μπορεί να συνεχίσουν να ζουν σε λειμώνες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Φυσικά, αυτό δεν είναι τόσο απλό και οι διαφορετικές πρακτικές διατροφής είναι περίπλοκες και ποικίλες. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, τρώνε κυρίως χόρτο, ενώ οι αγελάδες που τρέφονται με σιτηρά τρώνε κυρίως μια αφύσικη διατροφή βασισμένη σε καλαμπόκι και σόγια κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της ζωής τους.

Διαφορές στη σύνθεση των λιπαρών οξέων

Το τι τρώει μια αγελάδα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη θρεπτική σύνθεση του κρέατος. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν πρόκειται για τη σύνθεση των λιπαρών οξέων. Το κρέας αυτών που τρέφονται με χόρτο συνήθως περιέχει λιγότερο συνολικό λίπος από εκείνων που τρέφονται με σιτηρά, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει και λιγότερες θερμίδες.

Η σύνθεση των λιπαρών οξέων είναι εντελώς διαφορετική και εδώ υπερέχει πολύ το κρέας αυτών που βόσκουν:

  • Κορεσμένα και μονοακόρεστα: Το κρέας τους έχει είτε παρόμοια είτε ελαφρώς λιγότερα κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη.
  • Ωμέγα-6 Πολυακόρεστα Λίπη: περιέχει παρόμοιες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων με το κρέας των ζώων που τρέφονται με σιτηρά.
  • Ωμέγα-3: το κρέας των χορτοφάγων περιέχει μέχρι και 5 φορές περισσότερα ωμέγα-3.
  • Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA): περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα. Αυτό το λιπαρό οξύ συσχετίζεται με μειωμένο σωματικό λίπος και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα.

Το κανονικό βόειο κρέας που έχει τραφεί με σιτηρά περιέχει βιταμίνες Β12, Β3 και Β6. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμη μικροποσότητες από σχεδόν κάθε θρεπτική ουσία που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και διαφόρων λιγότερο γνωστών θρεπτικών συστατικών όπως η κρεατίνη και η καρνοσίνη, που είναι πολύ σημαντικά για τους μυς και τον εγκέφαλό μας. Ωστόσο, τα ζώα που βόσκουν προσφέρουν κρέας που περιέχει επιπλέον:

  • πρόδρομες ουσίες καροτενοειδών της βιταμίνης Α, όπως το β-καροτένιο
  • αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε
  • κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και νάτριο.

itrofi.gr