Σε ταράτσα το μεγαλύτερο αστικό μποστάνι του κόσμου

Εκτός από τον Πύργο του Αϊφελ, σε μερικούς μήνες οι Παριζιάνοι θα έχουν ακόμη ένα σημείο που θα αγναντεύεις την Πόλη του Φωτός από ψηλά και για το οποίο θα είναι υπερήφανοι 

Σε ύψος πέντε ορόφων και με έκταση 14.000 τ.μ., αναμένεται να ανοίξει για το κοινό την άνοιξη του 2020 και να είναι ο μεγαλύτερος αστικός «κήπος» που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή, οι αρχιτέκτονες σπέρνουν ό,τι μπορεί να φύεται σε μία ειδική κατασκευή, που θα φιλοξενεί περισσότερα από 30 είδη φυτών. Φρούτα και λαχανικά βάρους 1.000 κιλών θα συλλέγονται καθημερινά και θα προωθούνται προς εστιατόρια και λαϊκές αγορές.

Σε ένα από τους πιο οργανωμένους τεχνητούς κήπους του πλανήτη, ήδη βρίσκονται 20 εξειδικευμένοι κηπουροί, οι οποίοι θα παρέχουν την ειδική φροντίδα που απαιτείται, ενώ θα εφαρμόζουν επί το πλείστων και μεθόδους βιολογικής γεωργίας. «Στόχος είναι να γίνει το αστικό αγρόκτημα ένας παγκοσμίως γνωστός τρόπος βιώσιμης παραγωγής.

Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο προϊόντα που μπορούν να αναπτυχθούν στους ρυθμούς που απαιτεί ο κύκλος της φύσης στην καρδιά του Παρισιού», εξηγεί στον Guardian o Πασχκάν Αρντί, ιδρυτής της Agripoli, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αστική γεωργία. Η φάρμα, που θα βρίσκεται στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, θα διαθέτει και το δικό της εστιατόριο και μπαρ, με χωρητικότητα περίπου 300 ατόμων. Εννοείται ότι τα πιάτα θα ετοιμάζονται με πρώτες ύλες της φάρμας του κτηρίου. Και φυσικά θα απολαμβάνουν πανοραμική θέα.

Τα φυτά έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται (Valode & Pistre Architectes) Πέρα από τον οικολογικό χαρακτήρα που θα αποκτήσει το παλιό κτήριο Le Perchoir στο Μαρέ, θα περιοριστούν οι μεταφορές των φρούτων και των λαχανικών, κάτι που σημαίνει λιγότερα καύσιμα, λιγότερη ενέργεια, άρα μειωμένη βλάβη για το περιβάλλον. Ελάχιστη θα είναι και η κατανάλωση υδάτινων πόρων, αφού θα χρησιμοποιείται ένα σύστημα ανακύκλωσης του νερού (κλειστό).

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που προωθούν ιδιαίτερα την βιώσιμη ανάπτυξη με τη δημιουργία πράσινων και χώρων παραγωγής με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την οποία έχουν ονομάσει «αγροτεκτονική». To έργο έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης, το Valode & Pistre Architectes.

Πηγή: Protagon.gr