Σε σταθερή τροχιά νίκης η Ν.Δ., «εκτροχιάζεται» το ΠΑΣΟΚ

et

Η δυναμική της ΝΔ και το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Metron Forum που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «ΕΤ».

Στην εκτίμηση ψήφου, η γαλάζια παράταξη έκανε τη μεγάλη ανατροπή, καθώς από το 4,3% υπέρ του ΠΑΣΟΚ που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαρτίου, σήμερα η Ν.Δ. πέρασε μπροστά κατά 3,4% κάνοντας δηλαδή άλμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε τέσσερις μήνες.

Σ’ αυτό το διάστημα, το ΠΑΣΟΚ έκανε «βουτιά» 6,5 ποσοστιαίων μονάδων και κινείται σήμερα στο 16,2% (από  22,7% που είχε καταγράψει τον Μάρτιο) έναντι 19% της ΝΔ ενώ σε ελεύθερη πτώση εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την πρώτη θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών τώρα έχει «κατρακυλήσει» στην έκτη με σημαντική μείωση της δημοτικότητας του από το 35,6% στο 26,1%.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, όπως αντίστοιχη είναι η φθίνουσα πορεία των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει την υψηλότερη δημοτικότητά του στο χώρο της κεντροδεξιάς με 71,3%, προηγείται στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού με ποσοστό 18,1% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 16,3%

ενώ σημαντική ανατροπή σημειώνεται και στην παράσταση νίκης όπου η ΝΔ αποκτά το προβάδισμα με 37,6% (από 21,6%) έναντι ποσοστού 20,4% (από 40,6%) για το ΠΑΣΟΚ.

Μια ακόμη σημαντική κατάκτηση για τη ΝΔ είναι ότι προηγείται στην κρίσιμη ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε για εσάς και την οικογένειά σας» και η γαλάζια παράταξη με τον Αντώνη Σαμαρά καταγράφουν 19,8% έναντι 17,1% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα καμπανάκια πληθαίνουν για το κυβερνών κόμμα καθώς η κάμψη των χαρακτηριστικών του κινείται κατά περίπτωση από 5% έως 8% σε όλα τα θέματα διακυβέρνησης ενώ  ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση έχει πέσει πλέον στο 4,9% από 9,3% τον Μάρτιο.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο της έρευνας που θεωρείται «ενθαρρυντικό» για τη ΝΔ είναι ότι από το 50,6% των ερωτηθέντων που δηλώνουν απόλυτα ή μάλλον βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν και στις εκλογές το κόμμα που απάντησαν στη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται με 6,5%.  Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί ικανοποίηση στα γαλάζια στελέχη είναι το γεγονός ότι το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και «οπαδών» της αποχής- στο οποίο οφείλονται και τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού- αποτελούν τη δεξαμενή μελλοντικών ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης καθώς, όπως εκτιμούν στη λεωφόρο Συγγρού, όσο δικαιώνονται οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά θα αναγνωρίζεται και η υπευθυνότητα του πολιτικού του λόγου.

Η μεγάλη επίσης «ήττα» του ΠΑΣΟΚ είναι ο πίνακας με τις συσπειρώσεις. Για πρώτη φορά η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται μόλις στο 42,2% από 57,4% που ήταν τον Μάρτιο με σημαντικές διαρροές προς τη ΝΔ (4,7%), τον ΣΥΡΙΖΑ (4,4%) και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών (4%).

Οσο για τις δημοτικότητες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως βαθμολογούνται από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, πρώτος βρίσκεται ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος βρίσκεται  ακόμη και κάτω από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δηλαδή στην 16η θέση.

Στην έρευνα της Metron Forum, ένα ακόμη στοιχείο που επαληθεύεται είναι ότι υπάρχει νέο ρεκόρ δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης. Το πρωτοφανές κλίμα απαισιοδοξίας εκφράζεται με την άποψη του 86,4 των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, με το 84% να εκτιμά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη και με το 44% να θεωρεί ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν με τους «αγανακτισμένους»  ενώ το 82,9% πιστεύει ότι η τρόικα «μας δίνει δάνεια όχι για να μας βοηθήσει αλλά για να μας εκμεταλλευτεί.