Σε νευρική κρίση το Μαξίμου για το χρέος – Οι φόβοι του Τσίπρα

Σε μπούμερανγκ κινδυνεύει να μετατραπεί για το Μαξίμου η ρύθμιση του χρέους.

Οι πομπώδεις δηλώσεις και οι υπέρμετρες φιλοδοξίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από κορυφαία στελέχη αποδείχθηκαν φρούδες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει πάση θυσία λύση στο Eurogroup της 15ης  Ιουνίου, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις.

Η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δείχνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος στην περίπτωση που δεν υπάρξει «καθαρή» λύση στο ζήτημα του χρέους.

«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα (σ.σ πρόταση Σόιμπλε) , θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η κυβέρνηση τα στρογγυλεύει – Οι βουλευτές θέλουν λύση 

Το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε στη συνεδρίαση του Eurogroup ως «την χειρότερη λύση όλων» να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ χωρίς να βάλει αρχικά χρήματα με το χρέος ουσιαστικά να πηγαίνει στις καλένδες, προκάλεσε έντονη δυσφορία στην Κουμουνδούρου.

«Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup επιβεβαιώνοντας το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βάρυνε περισσότερο όταν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ρίχνουν τους τόνους και να παραδέχονται ότι η πρόταση Σόιμπλε μπορεί να είναι μια βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ο ένας μετά τον άλλο με δημόσιες τοποθετήσεις ζητούσαν εδώ και τώρα βιώσιμη και ξεκάθαρη λύση για το χρέος. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη νευρικότητα, καθώς βλέπουν πως  ψήφισαν μια σειρά από σκληρά μέτρα, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Γιατί το Μαξίμου φοβάται επανάληψη του 2015 

Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι πως τις 15 Ιουνίου θα πάρουν τις πολυπόθητο σχέδιο για την ρύθμιση του χρέους, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει μεγάλη πίεση από τους βουλευτές οι οποίοι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη αυτό που έχει δεσμευτεί, να μην ισχύσουν δηλαδή τα μέτρα. Μία ρήτρα που δεν έβαλε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, παρά την απαίτηση ορισμένων βουλευτών καθώς υπήρξε  η άρνηση των θεσμών.
Εάν τελικά ο πρωθυπουργός ακολουθήσει αυτό τον δόμο ως «plan B» τότε αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ρήξη με τους δανειστές, με την χώρα να κινδυνεύει να ζήσει εκ νέου τον εφιάλτη του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να βρει για πολλοστή φορά πολιτική λύση, κάτι που αναζήτησε και στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις σύντομες συναντήσεις που είχε με την Α. Μέρκελ και τον Εμ. Μακρόν και με τους οποίους συμφώνησε να επικοινωνούν τακτικά μέχρι το κρίσιμο Eurogroup.

Παράλληλα στο Μαξίμου τονίζουν πως η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια της έχει υποστηρικτές και σημειώνουν πως ακόμα και στο απευκταίο σενάριο να μην βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου, υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου εκεί ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο.  

ΝΔ: Θερίζουν αυτά που έσπειραν

Πρώτο θέμα στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα θα κρατήσουν στη ΝΔ το ζήτημα του χρέους. «Ο κ. Τσίπρας θερίζει τώρα όσα έσπειρε. Άφησε την γραβάτα στο συρτάρι και τώρα αναζητά έντιμο συμβιβασμό για το χρέος» τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ανέβασε κατακόρυφα τον πήχη των προσδοκιών για την ρύθμιση του χρέους 24ώρες πριν ψηφιστεί το 4ο μνημόνιο, προκειμένου να το στηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup εκείνος επιχειρούσε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα με στόχο να κερδίσει επικοινωνιακά τις εντυπώσεις στην ομιλία του στην βουλή αλλά και να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά με την πλάτη στον τοίχο και αναζητά τρόπους για να εξασφαλίσει οτιδήποτε μπορεί γύρω από το ζήτημα του χρέους, χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει μια καθαρή λύση.

thetoc.gr