Σε μάστιγα για τα Τρίκαλα έχει εξελιχθεί η αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων

Σε μάστιγα για τα Τρίκαλα έχει εξελιχθεί η αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων. Τελευταία διαβάζουμε ακούμε και δεν μας προκαλεί περιέργειαπλέον καταστροφές η και ατυχήματα με αγριογούρουνα.

Η καταστροφή σε καλλιέργειες έχει γίνει εφιαλτική.

Η οικονομική ζημιά των κατοίκων-παραγωγών είναι ανυπολόγιστη. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους .

Οι παραγωγοί πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι, όχι μόνο απέναντι στα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε έναν ακόμη «κίνδυνο», αυτόν της πληθυσμιακής αύξησης του αγριόχοιρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι καλούνται να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν επιληφθεί του θέματος, αν και δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο.
Μία λύση στο πρόβλημα θα ήταν και η ένταξη των αγροτών στο κανονισμό αποζημιώσεων μιας που οι καλλιέργειες τους πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς επιδρομές των αγριογούρουνων, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους.

Συν τοις άλλοιςέχουμε και τα τροχαία ατυχήματα.
Λόγω του μεγέθους τους, προκαλούν κατά την σύγκρουση σοβαρότατες υλικές ζημιές στα οχήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η σύγκρουση μπορεί να αποβεί μοιραία και για τους επιβαίνοντες.

Υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος με αγριογούρουνα και άλλα άγρια ζώα, όταν διερχόμαστε από επικίνδυνη περιοχή διάβασης.
Να μπουν πινακίδες .Επισημαίνουν ότι καταρχήν τα άγρια ζώα δεν περνούν από τυχαία μέρη, πάντα έχουν συγκεκριμένες διαβάσεις, εκτός από την περίπτωση που είναι πιεσμένα από καταδίωξη. Έτσι, με μέριμνα των ανθρώπων της περιοχής -και αυτοί είναι κυρίως οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, τα Δασαρχεία- θα πρέπει να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες, άμεσα.
Ακόμη να σημειώσουμε ότι οι πιο κρίσιμες χρονικά ώρες μετακινήσεων είναι νωρίς τη νύχτα και προς το ξημέρωμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα περιστατικά των τελευταίων μηνών:

Σύγκρουση αυτοκινήτου με αγριογούρουνο στην Κρήνη Τρικάλων… Άγιο είχε οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που κατευθυνόταν από Κρήνη προς Οιχαλία…

Αγριογούρουνα προκάλεσαν τροχαίο στα Τρίκαλα !!! …Τυχερός στην ατυχία του στάθηκε ο οδηγός ενός οχήματος τα ξημερώματα της Κυριακής όταν έπεσε πάνω του αγέλη αγριογούρουνων …«Φαγοπότι» στήνουν αγριόχοιροι σε καλλιέργειες καλαμποκιού… Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη χρονιά οι φόβοι των αγροτών του Ζάρκου. Την περασμένη άνοιξη οι αγρότες εξέφρασαν τους φόβους …

Το θέμα βέβαια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις Πανελλαδικά…