Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+KA2 στη Μανίσα της Τουρκίας το Εσπερινό γυμνάσιο Τρικάλων

 

Το Εσπερινό  Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τίτλο «PRET- A- PET», συμμετείχε στην 5η διακρατική συνάντηση και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη MANISA της Τουρκίας, 30 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης. Πρόκειται για μία διετή σύμπραξη ανάμεσα σε έξι σχολεία από την Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία , Γαλλία και Τουρκία. Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από άλλες χώρες και να μοιραστούν εμπειρίες γνώσεις και εντυπώσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των μαθητών διαφορετικών χωρών να συνδιαλλαγούν πάνω στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, αφού η αλληλεπίδραση με τα ζώα αποτελεί αντίδοτο στη βία και την επιθετικότητα, είναι θεραπεία για την αλεξιθυμία, γιατί οι άνθρωποι ξαναμαθαίνουν πώς ξανασυνδέονται με τον κόσμο γύρω τους και  ανακτούν την ανθρωπιά τους.

Η αποστολή μας αποτελούμενη από 5 εκπαιδευτικούς και 4 μαθήτριες παρουσίασε δράσεις και εργασίες στο τούρκικο σχολείο ISMET INONU MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU-MANISA. Είναι  από τα πιο παλιά σχολεία στη Μανίσα που ιδρύθηκε το 1937 και λειτουργούν σ’ αυτό 8 ειδικότητες: φωτογραφίας, μαγειρικής και catering, νοσηλευτικής  και βρεφοκομίας, κομμωτικής, χειροτεχνίας, παραγωγής ρούχων και κατασκευής παπουτσιών. Αριθμεί 90 καθηγητές και πάνω από 900 μαθητές.

Την πρώτη ημέρα της άφιξής μας στο χώρο του σχολείου μετά την εντυπωσιακή υποδοχή από τους Τούρκους εταίρους (με τραγούδια στη  γλώσσα της κάθε χώρας από τους μαθητές, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς) οι μαθητές επιδόθηκαν στην εικονογράφηση της ιστορίας που κατά την υλοποίηση του προγράμματος δημιούργησαν («Pret-A-Pet story»). Παρουσιάστηκαν οι σημαντικές στιγμές της αφηγηματικής δομής της ιστορίας του Pret-A-Pet και οι μαθητές εργάστηκαν στα γραφιστικά σχέδια και στις απεικονίσεις με τη χρήση και την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Τη δεύτερη μέρα οργανώθηκε εκδρομή έξω από την πόλη, στη φύση, για να χαρούν οι συμμετέχοντες την εξερεύνηση φυσικών στοιχείων και να εκτιμήσουν τη φύση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές της κάθε χώρας ασχολήθηκαν με τη μαγειρική στο σχολείο ISMET INONU, όπου στόχος ήταν η ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας των εταίρων. Κατόπιν δημιουργήθηκε ο τοίχος της φιλίας με θέμα «Χάρτης συναισθημάτων». Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να ζωγραφίσουν το «χάρτη συναισθημάτων» που τα παιδιά βιώνουν σε καθημερινή βάση.

Την τρίτη ημέρα στο σχολείο HEDEF ORTAOKULU παρουσιάστηκε το ”Forum Theater Activity”, θέατρο των καταπιεσμένων. Κύριος στόχος του ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα ψυχολογικά προβλήματα και να διερευνήσουν διαφορετικές δυνατότητες αντίδρασης σε προβλήματα σκεπτόμενοι δημιουργικές λύσεις. Ένα είδος θεάτρου, όπου οι θεατές στην πραγματικότητα εκλήθησαν να γίνουν ηθοποιοί. Αυτή η δραστηριότητα μάς δίδαξε την αλληλεγγύη και πώς να βγούμε από την παθητικότητα με αποτελεσματικό τρόπο, διαλύοντας την έντασή μας χωρίς να υπάρχει σύγκρουση.

Στη συνέχεια οι συντονιστές του προγράμματος επισκέφθηκαν ένα ορφανοτροφείο της πόλης με στόχο: ”Δίνουμε πίσω λίγη από την αγάπη μας”. Προσέφεραν δώρα στα ορφανά κάνοντάς τα να περάσουν μικρές όμορφες στιγμές.

Την άλλη μέρα οι Τούρκοι εταίροι μας είχαν οργανώσει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και στο παραλιακό Κουσάντασι. Η Έφεσος, είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μ. Ασίας σχεδόν στα παράλια του Αιγαίου. Θαυμάσαμε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα, που διατηρείται ως τις μέρες μας, χωρητικότητας 30.000 θεατών και βλέπει στο λιμάνι της πόλης. Χτίστηκε επί ελληνιστικής περιόδου. Τα κυριότερα αξιοθέατα σ’αυτό τον αρχαιολογικό χώρο είναι η Βιβλιοθήκη του Κέλσου( κάποτε αριθμούσε 12.000 τόμους βιβλίων) και τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας ανάμεσα στην Έφεσο και στο Selcuk. Επισκεφθήκαμε, επίσης, το σπίτι της Παναγίας, έναν σταυροειδή ναό που χτίσθηκε από τους Καθολικούς στο σημείο, όπου λέγεται ότι έζησε η Παναγία και όπου συνεκλήθη η Οικουμενική Σύνοδος το 431μ.Χ.

Την τελευταία ημέρα μετά την γνωριμία μας με τον περιφερειάρχη της περιοχής, επισκεφθήκαμε τη Σμύρνη που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές και η οποία εκτός από ένα τμήμα της τουρκικής συνοικίας, τον άλλοτε Πάνω Μαχαλά με τους λιθόστρωτους δρόμους, σε τίποτε άλλο δε θυμίζει την ανατολίτικη όψη της παλιάς Σμύρνης.

Η αποστολή μας επέστρεψε στην Ελλάδα το Σάββατο 10 Μαρτίου γεμάτη με θετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες που θα αξιοποιηθούν αναλόγως για τη σωστή συνέχεια και την ολοκλήρωση του προγράμματος που θα γίνει στο σχολείο μας στα Τρίκαλα στις 7-11  Μαϊου καθώς τότε περιμένουμε όλους τους εταίρους στην πόλη μας.