Σε ετοιμότητα για πρόωρες κάλπες τέθηκαν τα κόμματα

Ένταση του προεκλογικού κλίματος προκαλεί η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ασαφείς αναφορές του στον χρόνο των εκλογών αλλά και η δέσμη φιλολαϊκών μέτρων που εξήγγειλε ακόμη και για μετά το τέλος της θητείας του ενισχύουν την αίσθηση των παραγόντων του πολιτικού συστήματος ότι η προσφυγή στις κάλπες πλησιάζει. Σε θέσεις μάχης η Ν.Δ. εν όψει και της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην ξεκαθαρίσει πλήρως τον χρόνο των εκλογών, αλλά κυρίως η φράση του ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες» χτύπησε «καμπανάκι» ακόμη και σε εκείνους που αποφεύγουν τις συνηθισμένες προβλέψεις περί επικείμενων εκλογών.

Την εικόνα αυτή συμπλήρωσε και το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο περιλαμβάνει ηχηρές και άμεσες παρεμβάσεις για την επόμενη περίοδο, όπως σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών και αυξημένα επιδόματα για τους πιο αδύναμους πολίτες. Τα μέτρα στοχεύουν ξεκάθαρα στη μεσαία τάξη, που καθορίζει άλλωστε και τον νικητή των εκλογών, και μάλιστα δεν περιορίζονται στον χρόνο της κυβερνητικής θητείας, καθώς περιλαμβάνουν ενισχύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Καθίστανται, έτσι, κατεξοχήν προεκλογικά και προκαλούν συναγερμό στα πολιτικά επιτελεία.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας και το περιβάλλον του δεν έχουν αποφασίσει οριστικά για τον χρόνο των εκλογών, καθώς υπάρχει πληθώρα αβεβαιοτήτων όπως είναι η στάση της Ε.Ε. απέναντι στον σχεδιαζόμενο περιορισμό της αυστηρής λιτότητας, αλλά και οι εξελίξεις στο ονοματολογικό που εξαρτώνται από πολυάριθμους παράγοντες. Εξάλλου, η μάλλον διστακτική στάση του ίδιου του πρωθυπουργού, που δείχνει να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, αλλά και της διόρθωσης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, καταδεικνύει ότι όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη περίοδο.

Προεκλογική στρατηγική

Όμως το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει να έχει καταλήξει ως προς το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας το οποίο θα τονίσει τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης μετά το θυελλώδες α’ εξάμηνο του 2015, το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και κυρίως την προϊούσα άρση των αδικιών και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. «Η Ν.Δ. εδώ και δύο μέρες αντί να μιλήσει για την ουσία της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό κράτος και ελαφρύνσεις, έχει εξαντλήσει τα κοσμητικά επίθετα για τον πρωθυπουργό. Έκδηλος ο πανικός της» ανέφερε χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει όμως και στοχοποιήση του αντιπάλου με επιθέσεις κατά της Ν.Δ. για το πρόγραμμά της κυρίως στο ασφαλιστικό και στη δημόσια διοίκηση, αλλά και για τις υποθέσεις διαφθοράς που βαρύνουν στελέχη της.

Ενδεικτικές ως προς αυτή τη στρατηγική είναι και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση προς τη Ν.Δ. ότι σχεδιάζει «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Τον κίνδυνο εκλογικού αιφνιδιασμού βλέπει και η Ν.Δ., η οποία επιχειρεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

με προνομιακό τρόπο σε μαζικά ακροατήρια. Σε αυτό το πνεύμα η Ν.Δ. αντικρούει τις εξαγγελίες Τσίπρα είτε ως «προεκλογικά ψεύδη», είτε ως «επικίνδυνες παροχολογίες» που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας. «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνο αδιόρθωτα ψεύτης, αλλά και επικίνδυνος. Τον προειδοποιούμε. Η χώρα δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς. Τώρα που η έξοδός του πλησιάζει, ας μη βλάψει άλλο την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες η οδός Πειραιώς. Επίσης η οδός Πειραιώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «νομίζει ότι επειδή εξαπάτησε μία φορά τον ελληνικό λαό θα μπορεί να το κάνει διαρκώς, όμως δεν τον πιστεύει πια κανείς».

Η Ν.Δ. ετοιμάζεται, πάντως, για την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όπου κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί η «αύρα» ενός επερχόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος προετοιμάζει τις κινήσεις της κυβέρνησής του. Μάλιστα, η επιθυμία του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη είναι να δοθεί έμφαση στο «όραμα» του κ. Μητσοτάκη για το μέλλον. Και η στρατηγική της Ν.Δ. περιλαμβάνει πάντως στοχευμένες επιθέσεις στον αντίπαλο με ανάδειξη κυρίως της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και με απόπειρα προσέλκυσης των δυσαρεστημένων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

naftemporiki.gr