Σε εσπερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη ο Δ. Παπαστεργίου

Συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου στην εσπερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογές, ‘Ανθρωπος και Προκλήσεις του Μέλλοντος» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ…

 «Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογές, ‘Ανθρωπος και Προκλήσεις του Μέλλοντος» είναι το θέμα της εσπερίδας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ και στην οποία μέλη της επιστημονικής κοινότητας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τη δυναμική και τις προοπτικές της, το πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις προκλήσεις και τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των εν δυνάμει κινδύνων που ελλοχεύουν από τη ραγδαία ανάπτυξή της.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με εξ αποστάσεως σύνδεση σκιαγράφησε το «τεράστιο άλμα» της Ελλάδας την τελευταία πενταετία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια θωράκισης των χωρών σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Αναφερόμενος στο προς δημοσίευση νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης του οποίου έπεται η δημιουργία από την κάθε χώρα της δικής της ρυθμιστικής Αρχής θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας την καινοτομία.

Σημείωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράξει τεχνητή νοημοσύνη καθώς όπως είπε διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό -το 11% των κορυφαίων επιστημόνων στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια-, δημιουργούνται οι υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την σημασία της διαφύλαξης του ανθρώπινου παράγοντα που θα επιτευχθεί μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην ενσυναίσθηση. «Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει η τεχνολογία είναι να καταλάβει κάτι πέρα και πάνω από τη λογική. Αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στα σχολεία μας, στην οικογένειά μας, στην παιδεία μας. Να δημιουργήσουμε ανθρώπους που δεν θα νιώθουν ως μηχανές που θα μπορούν να κρίνουν μόνο όσα βλέπουν μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ