Σε αυτή τη νορβηγική πόλη απαγορεύεται να… πεθάνεις

Στη Νορβηγία και την απομακρυσμένη πόλη των 2.000 κατοίκων Longyearbyen το μοναδικό πρόβλημα δεν είναι μόνο το απόλυτο σκοτάδι όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά το ότι βάσει νόμου, εκεί είναι παράνομο να… πεθάνεις!

Η πόλη βρίσκεται στον κόλπο του αρχιπελάγους Svalbard, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Βόρειο Πόλο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Αυτό σημαίνει πως το Longyearbyen είναι τόσο παγωμένο με αποτέλεσμα τα πτώματα στο νεκροταφείο να μην… αποσυντίθενται!

Έτσι, από τη δεκαετία του 1950 κιόλας, ο θάνατος για τους κατοίκους του έχει κηρυχθεί… παράνομος.

Το 1998 ερευνητές πήραν δείγματα γενετικού υλικού από κάποια πτώματα και διαπίστωσαν πως η θανατηφόρος γρίπη που είχε επιφέρει το θάνατο των ανθρώπων στους οποίους άνηκαν αυτά το 1918, μπορούσε ακόμη να δράσει.

Οι ντόπιοι φοβήθηκαν τόσο καταστάσεις όπως αυτή, ειδικά από τη στιγμή που τα πτώματα παραμένουν σχεδόν ανέπαφα, που κατάργησαν την ταφή στο νεκροταφείο της πόλης – αντίθετα επιτρέπουν την αποτέφρωση των νεκρών.

Μάλιστα, όταν κάποιος κάτοικος βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας ανίατης ασθένειας συνηθίζεται να μεταφέρεται στη νορβηγική ενδοχώρα για να περάσει τις τελευταίες ημέρες του και να ταφεί εκεί.

Αυτό δεν είναι το μόνο περίεργο που συμβαίνει στο Longyearbyen. Για περίπου 4 μήνες η περιοχή παραμένει σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ στην τριγύρω περιοχή κατοικούν πάνω από 1.000 πολικές αρκούδες, που συχνά αποτελούν απειλή για τους ντόπιους.

Ενδεχομένως και να έχει ενδιαφέρον ένα ταξίδι εκεί. Αν το τολμήσετε ωστόσο, φρόντισε να μην πάθετε κάτι κακό!

tanea.gr