Σε 1 μήνα έτοιμο το πρώτο ελληνικό rapid τεστ – Αξιόπιστο κατά 96,5%

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να καλπάζει στη χώρα μας, όλοι περιμένουν πότε θα αρθεί το lockdown. Την ίδια στιγμή, μια ελπιδοφόρα είδηση είδε το φως της δημοσιότητας. Tο πρώτο ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο κορoνοϊός είναι μια πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί  στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Κίττας, Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας: «Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου, από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια στον κορονοϊό. Υπό τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του συστάθηκε η Εμβληματική Δράση, με κύριο σκοπό την παραγωγή ελληνικών προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να μην εξαρτόμαστε από τα προϊόντα εξωτερικού Το ελληνικό rapid τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κίττα, το τεστ θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ενός υγειονομικού, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί προϊόν που θα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το τεστ θα είναι πολύ αξιόπιστο σε ποσοστό  96,5%, ενώ στην «Εμβληματική Δράση», έχει παραχθεί και μια μοριακή τεχνική, ένα πρωτόκολλο, το οποίο μπορεί να μοιραστεί σε πολλά εργαστήρια, τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κίττας:  «Η νέα ερευνητική γενιά είναι εκπληκτική και με δύσκολες συνθήκες παράγει αποτελέσματα και στην χρήση των αντισωμάτων για ανίχνευση κορονοϊού αλλά και σε θεραπευτικές δράσεις αυτών των αντισωμάτων, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι νέοι ερευνητές συντάσσονται με τους νέους και παλιότερους γιατρούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια. Είναι ήρωες. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτούς θα πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ».

Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δέκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ/Ιατρική Σχολή, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΑΠΘ/Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Ιατρική Σχολή, ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της Covid-19.

ethnos.gr