Σχολική σάκα: Πόσο βάρος πρέπει να έχει και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φορεθεί

Η σάκα είναι αναπόσπαστο μέρος της σχολικής ζωής όσο το διάβασμα, τα μολύβια και το διάλειμμα. Τα σχολικά σακίδια για να μεταφέρουν όλα όσα χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και για να κάνουν ένα fashion statement. Δυστυχώς, το υπερβολικό βάρος όσων τοποθετούνται σε μια σχολική σάκα – ειδικά αν είναι ακατάλληλα φορεμένη – μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες.

Καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να απαλλαγούν από τα περιττά βάρη για να διατηρήσουν την πλάτη τους υγιή:

Περιορίστε το βάρος της σάκας

Οι μαθητές όλων των ηλικιών φαίνεται να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία από τα αναμενόμενα στη σάκα τους. Βιβλία, τετράδια, αλλαξιές ρούχων για τις αθλητικές δραστηριότητες μετά το σχολείο, σνακ, κινητό, ακουστικά… Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη.

Συνολικά, οι ενήλικες και τα παιδιά δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερο από το 15% του σωματικού τους βάρους σε ένα σχολικό σακίδιο. Για παράδειγμα, η σάκα για ένα παιδί 60 κιλών θα πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 9 κιλά.

Μάλιστα, ακόμη κι όταν φοριέται σωστά, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να γέρνει προς τα εμπρός για να αντισταθμίσει το επιπλέον βάρος της σάκας του. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φυσική καμπύλη στο κάτω μέρος της πλάτης. Το επιπλέον βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει στρογγυλοποίηση των ώμων και αυξημένη καμπύλη στο πάνω μέρος της πλάτης. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη, στους ώμους και στον αυχένα.

Ρυθμίστε σωστά την σάκα

Όταν φοριούνται σωστά, οι σάκες είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε πράγματα, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα σακίδια πλάτης πρέπει να φοριούνται χρησιμοποιώντας και τους δύο ιμάντες. Η τοποθέτηση στον έναν ώμο μπορεί να αναγκάσει ένα άτομο να γέρνει προς τη μία πλευρά για να αντισταθμίσει το ανομοιόμορφο βάρος. Αυτό μπορεί να καμπυλώσει τη σπονδυλική στήλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω και στο πάνω μέρος της πλάτης, ένταση στους ώμους και τον αυχένα, ακόμη και λειτουργική σκολίωση (κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης). Τα έφηβα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη σκολίωση.

Σφίξτε τους ιμάντες έτσι ώστε η σάκα να κάθεται ψηλά στην πλάτη του παιδιού σας με το πάνω μέρος της να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με τις ωμοπλάτες. Θα πρέπει επίσης να είναι άνετη, ώστε να μην κουνιέται από τη μία πλευρά στην άλλη ενώ περπατάτε.

Όταν το σακίδιο φοριέται σωστά, οι μύες της πλάτης και της κοιλιάς μπορούν να υποστηρίξουν το πρόσθετο βάρος, σταθεροποιώντας τον κορμό και ευθυγραμμίζοντας τη στάση του σώματος. Η ακατάλληλη χρήση του σακιδίου παρουσιάζει κάποιους κινδύνους για τις νεαρές αρθρώσεις και τους μύες που ακόμη αναπτύσσονται.

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη σάκα για το παιδί

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να μην προσέχουν μόνο το χρώμα όταν επιλέγουν ένα σακίδιο, αλλά και το σχέδιο, ώστε όταν το φοράνε – ακόμη κι αν το βάρος είναι παραπανίσιο – να αισθάνονται άνετα. Αναζητείστε μαζί τους τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, επιλέγοντας μια ανατομική σάκα για το σχολείο:

*Φαρδιές τιράντες

Οι φαρδιοί ιμάντες με επένδυση δεν «σκάβουν» τους ώμους και είναι πιο άνετοι. Οι στενοί ιμάντες μπορεί να εμποδίσουν την κυκλοφορία, προκαλώντας μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια με την πάροδο του χρόνου.

*Πολλαπλά τμήματα

Επιλέξτε ένα σακίδιο με πολλές τσέπες και τμήματα για να είναι πάντα οργανωμένα τα περιεχόμενα. Αυτό βοηθά επίσης στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους.

*Ζώνη για τη μέση

Μια ζώνη για τη μέση βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σακιδίου και στη στήριξη των κοιλιακών μυών των παιδιών.

*Ελαφριά όταν είναι άδεια

Είναι επίσης συνετό να λάβετε υπόψη το βάρος της σάκας όταν είναι άδεια, ώστε τα παιδιά σας να μην έχουν επιπλέον βάρος πέρα ​​από εκείνο των βιβλίων και των υπόλοιπων προμηθειών τους για το σχολείο. Για παράδειγμα, ένα σακίδιο από καμβά θα είναι πιο ελαφρύ από ένα δερμάτινο.

Extra tips:

Εάν τα παιδιά σας πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο, αναζητήστε ένα σακίδιο με ανακλαστικές λωρίδες που το κάνει πιο αισθητό στους οδηγούς.

Ζητήστε από το παιδί σας να χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες, να κάνει συχνές στάσεις για να ξεκουράζεται και να αφήνει ότι δεν είναι απαραίτητο για το σχολείο, στο σπίτι.

Εάν το παιδί σας πονά ή έχει ενόχληση από την σχολική σάκα, μιλήστε με τον γιατρό του πριν το πρόβλημα γίνει σοβαρό.

imommy.gr