Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών

sxoli

Μία από τις πιο αναγνωρισμένες Σχολές εκμάθησης της τέχνης της βυζαντινής μουσικής είναι η Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Και όσο τα χρόνια περνάνε τόσο περισσότερο εμπλουτίζεται σε ποικιλία διδακτέας ύλης, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό (καθηγητές και μαθητές).

Προσωπικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση και λύπη γιατί φέτος με την απόκτηση του διπλώματος βυζαντινής μουσικής η φοίτηση στη Σχολή μας λαμβάνει τέλος. Και έχω την αίσθηση πως αυτό το αίσθημα είναι αίσθημα και των υπόλοιπων συμμαθητών. Αυτή η Σχολή έχει μεγάλη παράδοση. Μεγάλα ονόματα, έμπειροι καθηγητές δίδαξαν και διδάσκουν στη Σχολή μας με αγάπη, με σεβασμό και άοκνα την ψαλτική τέχνη και μας εμπνέουν την ομορφιά της υμνωδίας προς τον Τριαδικό Θεό.
Στη Σχολή Βυζαντινής και παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα:Βυζαντινής Μουσικής, Θεωρίας Ευρωπαϊκής Μουσικής, Πρακτικών Ιεροψαλτών,

Χορωδία Δημοτικού Τραγουδιού, Ορχήστρα Παραδοσιακής και Έντεχνης Μουσικής, Ιστορίας Βυζαντινής Μουσικής, Λειτουργικής, τυπικού και υμνολογίας. Και διδάσκουν οι: π. Αθανάσιος Τύμπας (Θεολόγος, διπλωματούχος Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής και Δ/ντης της Σχολής), Ευθύμιος Σπύρου (Θεολόγος, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως), Νεκτάριος Παπαγεωργίου (Μουσικολόγος, διπλωματούχος Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, ειδικότητα παραδοσιακό κλαρίνο) και Κων/νος Παπαïωάννου (θεολόγος, απόφοιτος Μουσικολογίας του Τ.Ε.Ι Άρτας, ειδικότητα κανονάκι, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής).

Η Σχολή μας δεν θα μπορούσε να φτάσει και να αναπτυχθεί με επιπλέον διδακτικές δομές όπως αυτές υφίστανται σήμερα, αν δεν υπήρχαν καθηγητές που πέρασαν απ’ αυτή και τους θυμόμαστε διότι μας έμαθαν τη βυζαντινή μουσική και μας ενέπνευσαν την ευλάβεια που οφείλουμε να έχουμε όταν ψάλλουμε και δοξολογούμε τον Θεό. Πρόκειται για τους: κ. Κων/νο Ηλιάδη (τέως Δ/ντης), κ. Πολυχρόνη Νταλάση, κ. Βάϊο Λάσκο, π. Χαρίτωνα Μανιτάρα. Μία μεγάλη μορφή που διακόνησε με αυταπάρνηση κι έδωσε όλον του τον εαυτό, μορφή που ξεχωρίζει και υπήρξε σταθμός στο ξεκίνημα και στην πορεία της Σχολής υπήρξε και ο αγαπητός μας π. Γεώργιος Στέφας που προσέφερε πολλά στη Σχολή μας.

Είναι αλήθεια ότι για να υπάρξει κάτι και να ευοδώσει, χρειάζεται να έχει την ευλογία της εκκλησίας. Η τοπική μας εκκλησία με την αγάπη, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ευλογία του Σεβασμιοτάτου μας κ.κ. Αλεξίου, στηρίζει τη Σχολή αυτή εδώ και χρόνια σε όλες τις προσπάθειες της, δείχνοντας ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τέχνης αυτής.

Αξιόλογος, σοβαρός και καταρτισμένος είναι και ο Δ/ντης της Σχολής μας π. Αθανάσιος Τύμπας, τον οποίο σεβόμαστε για την προσωπικότητα του και τις γνώσεις που μας μεταλαμπαδεύει. Πρόκειται όντως για έναν άνθρωπο πάνω απ’ όλα με μεράκι γι’ αυτό που κάνει. Εδώ και δύο χρόνια που τον είχα καθηγητή (πτυχίο και δίπλωμα) έχω ωφεληθεί τόσο από τον ίδιο που μας δίδαξε την αγάπη για την βυζαντινή μουσική, το πολυσήμαντο αυτής της ωραίας τέχνης και το ήθος της. Αγωνιστής που τρέχει συνέχεια για να οργανώσει πιο λειτουργικά τη Σχολή και να την εμπλουτίσει σε διδακτικό επίπεδο ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ευχαριστώ με αγάπη και σεβασμό όλους τους καθηγητές μου που αυτά τα έξι χρόνια με δίδαξαν την αγάπη για την τέχνη της βυζαντινής μουσικής και τη σωστή εκτέλεση των βυζαντινών μας ύμνων. Με ύφος, με ιεροπρέπεια και κατάνυξη. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν δάσκαλοι με τη μεγάλη σημασία της λέξεως αυτής. Ευχαριστώ τους κ. Κων/νο Ηλιάδη, π. Αθανάσιο Τύμπα, π. Χαρίτωνα Μανιτάρα, κ. Βάϊο Λάσκο, κ. Ευθύμιο Σπύρο, κ. Νεκτάριο Παπαγεωργίου γιατί υπήρξαν δάσκαλοι και γιατί μας ενέπνευσαν όλη αυτή τη μυσταγωγία της μουσικής αυτής. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας διδάξατε με αγάπη και μεράκι.

ηρακλής φίλιος
πρωτοψάλτης ιερού ναού αγίας Μαρίνας Τρικάλων

.