Σαρακοστή: τα μυστικά της νηστίσιμης, φυτικής διατροφής

Για λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών, χωρίς να στερείστε γεύση.

Η νηστεία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς μειώνεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, που είναι πλούσια σε κορεσμένα, “κακά” λιπαρά, ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία.

Ωστόσο, η αποχή από τα γαλακτοκομικά και το κρέας δημιουργεί συχνά την απορία σχετικά με το αν μπορούν τα νηστίσιμα τρόφιμα να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος σε πρωτεΐνη, βιταμίνες (κυρίως, B12 και D) και ασβέστιο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τροφές φυτικής προέλευσης, οι οποίες με την κατάλληλη κατεργασία μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα:

Σόγια

Είναι ένας θαυματουργός καρπός που συναγωνίζεται επάξια σε διατροφική αξία τις ζωικές τροφές, γιατί περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ασβέστιο και φυτοστερόλες, ενισχύοντας την υγεία των οστών και μειώνοντας τις εξάψεις σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Καρύδα

Θεωρείται υπερτροφή (superfood) λόγω των πολυάριθμων ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων της, καθώς και ότι έχει αντιοξειδωτική δράση.

Σαρακοστή: τα μυστικά της νηστίσιμης, φυτικής διατροφής

Περιέχει βιταμίνες (C, E, B), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο), αποτοξινώνει τον οργανισμό και έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.

Ρύζι

Το “ταπεινό” ρύζι είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη). Η συνεργατική δράση των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων τονώνει τον οργανισμό, καταπολεμά τη μυϊκή και πνευματική κόπωση, καθώς επίσης βελτιώνει και την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Αμύγδαλα

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων, “καλών” λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σιδήρου και ασβεστίου. Η θρεπτική πληρότητά τους μπορεί να συνδράμει στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Σαρακοστή: τα μυστικά της νηστίσιμης, φυτικής διατροφής

Επιπλέον, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μιας και τα καλά λιπαρά που περιέχουν, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάψει θερμίδες κατά τη διαδικασία της χώνεψης.

Πώς θα εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή τα παραπάνω τρόφιμα;

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε πλέον και σε μορφή ροφημάτων (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου).

Σαρακοστή: τα μυστικά της νηστίσιμης, φυτικής διατροφής

Τα ροφήματα αυτά μπορούν να καταναλώνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, προσφέροντας τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι 100% φυτικά κατάλληλα για χορτοφάγους/ιδανικά για νηστεία
  • Πλούσια σε πρωτεΐνες
  • Περιέχουν Βιταμίνες, Ασβέστιο (120mg/100ml όσο το αγελαδινό γάλα)
  • 0% χοληστερόλη – κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα χοληστερίνης
  • 0% λακτόζη – ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη
  • 0% γλουτένη – ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (εξαιρούνται τα ροφήματα που περιέχουν βρώμη)
  • Εκ φύσεως χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά
  • Έχουν λίγες θερμίδες
  • Φυσική διαδικασία παραγωγής
  • Δεν περιέχουν συντηρητικά

Η υπεροχή των συγκεκριμένων ροφημάτων έγκειται στον εμπλουτισμό τους με βιταμίνες Β2, Β12, D, έτσι ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.