Το σαραγλί σε όλη την Ελλάδα είναι με φύλλα και γέμιση. Στη Θάσο όμως παρασκευάζεται μόνο με τρία χοντρά φύλλα ζύμης, μπόλικο ελαιόλαδο και το εξαίσιο πευκόμελό της.
Υλικά
Κομμάτια: 10-12
Ζύμη
Γέμιση
Σιρόπι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για το σαραγλί Θάσου, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστέι για 30 λεπτά.
- Τη χωρίζουμε στα τρία.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο 32 x 50 εκ.
- Σουρώνουμε το ένα φύλλο σαν πλισέ και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32-34 εκ. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα.
- Ραντίζουμε τα φύλλα με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά για 7-8 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι).
- Περιχύνουμε το κρύο σαραγλί με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να απορροφηθεί.
- Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.