Σαντορίνη – Ανησυχητική εκτίμηση Παπαζάχου: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ

Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του ’56, προειδοποιεί ο Τσελέντης

Δονήσεις που πλησιάζουν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνονται ασταμάτητα από το πρωί της Τρίτης, αναμεσά σε Σαντορίνη και Αμοργό. Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι της Σαντορίνης προσπαθούν να εγκαταλείψουν το νησί, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών. Στο λιμάνι τα ξημερώματα της Τρίτης επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά.

Μάλιστα, από νωρίς το πρωί, νέοι ισχυροί σεισμοί μεγέθους 4,8 και 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης. Ειδικότερα, ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 και είχε επίκεντρο 19 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χλμ. Λίγη ώρα αργότερα στις 8:53 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι.

“Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με 5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο”, τόνισε ο κ. Λέκκας. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει εκ νέου και αύριο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Σαντορίνη: Υπάρχει πιθανότητα για δόνηση πάνω από 6 Ρίχτερ, εκτιμά ο Κ. Παπαζάχος – Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του ’56, λέει ο Τσελέντης

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος σημείωσε ότι “το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού, που ακόμη και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερους σε ισχύ σεισμούς από τον μεγάλο εκείνο του 1956 και η σύσκεψη είχε να κάνει με την προετοιμασία που έχουμε και σε επίπεδο τοπικό”.

“Έγινε μία διυπουργική επιτροπή, στην οποία αναλύθηκαν οι τρόποι και η ετοιμότητα που έχουμε για την αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος, που για το ενδεχόμενο συμβάν έχουν μιλήσει οι επιστήμονες”.

Όπως εξήγησε σε ό,τι αφορά το τοπικό επίπεδο έχει γίνει ένας σχεδιασμός ο οποίος έχει παρουσιαστεί σε νεκρό χρόνο, πριν το καλοκαίρι, σε όλες τις κοινότητες και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Είναι ένας υποκείμενος των υπερκείμενων σχεδιασμών, Τάλως, Δάρδανος, Εγκέλαδος που έχει τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού. Είναι χώροι που δεν είναι δομημένοι, είναι επίπεδοι και μπορούν να φιλοξενήσουν, είναι 8 περιοχές που έχουν χώρους. Έχουν καταγραφεί για παράδειγμα οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες οι οποίοι θα έχουν την ανάγκη μιας μεταφοράς σε μια δεδομένη χρονική στιγμή που θα γίνει ένα συμβάν που θα αναγκάσει τη μεταφορά τους. Έχουν το διαιτολόγιο για τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο. Αυτά περιλαμβάνει. Έχουμε τα σχέδια εδώ, στο γραφείο μου έχουν γίνει τα συντονιστικά όργανα, τα ΤΕΣΟΠ”, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει δύο φορές αυτές τις μέρες και πιθανώς να γίνει κι άλλο αν απαιτηθεί.

“Σε συνδυασμό με την επαρκέστατη προετοιμασία του κράτους και τον σχεδιασμό που έχουμε εμείς ως Δήμος να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και υπομονή και αυτή τη σεισμική ακολουθία η οποία μπορεί να κρατήσει κάποιες εβδομάδες”, είπε ο κ. Ζώρζος, ενώ επισήμανε ότι από την ενημέρωση που έχει από τους ειδικούς πρόκειται για ένα φαινόμενο σμηνοσεισμών. “Σεισμών, δηλαδή, ιδίου μεγέθους που είναι πυκνοί -ίσως είναι και πρωτόγνωρο στον ελλαδικό χώρο- που βεβαίως μπορεί να δώσει στη συνέχεια και ένα άλλο μεγαλύτερο σεισμό όχι όμως ένα καταστροφικό σεισμό απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες”, υπογράμμισε.

fimotro.gr