Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τον τρόμο των 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 3 Μαρτίου 2021, 12:16 το μεσημέρι όταν η γη άρχισε να σείεται στην περιοχή της Ελασσόνας, προκαλώντας τον τρόμο των κατοίκων, με  τη δόνηση να γίνεται αισθητή στη Θεσσαλία και σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, με κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές τους. Σπίτια που κατέρρευσαν, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε μια στιγμή. “Ευτυχώς έγινε μεσημέρι ο σεισμός, αλλιώς θα είχαμε πολλά θύματα”, έλεγαν οι περισσότεροι.

Η πρώτη και κύρια δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μολις 10 χιλιόμετρα) και γι’αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν στις 4 Μαρτίου ώρα 20:38  με ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στις 21:23 ακολούθησε άλλος ένας 5,5 Ρίχτερ.

Οι Λαρισαίοι βγαίνουν στους δρόμους, με τις πλατείες της πόλης να γεμίζουν από κόσμο, όλοι τρομοκρατημένοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τα βράδια αρκετοί επιλέγουν να κοιμηθούν ακόμα και στα αυτοκίνητά τους…

Οι κάτοικοι μετά το αρχικό σοκ, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί…. Απόγνωση σε Δαμάσι και Μεσοχώρι καθώς το σύνολο των σπιτιών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Φαρκαδόνας και του  Κιλελέρ.

Ο σεισμός προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ενώ έπεσε η κορυφή του καμπαναριού του ναού του Αγίου Νικολάου στον Τύρναβο.

Σοβαρές ζημιές παρατηρήθηκαν επίσης στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου Ελασσόνας και του Αγίου Γεωργίου στη Μαγούλα. Επίσης, μικρές ρωγμές και πτώσεις κεραμιδιών παρατηρήθηκαν στο Γενί Τζαμί στη Λάρισα.  Σημαντικές ρωγμές και καταρρεύσεις υπέστη ο ναός της Αγίας Παρασκευής στο Αμούρι.

 

Δεν άντεξε ο 83χρονος…

Από τον μεγάλο σεισμό ένας άνθρωπος πέθανε έπειτα από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο. Ο 83χρονος Χρήστος Αστ. Γκέκας, είχε απεγκλωβιστεί από το σπίτι του στο Μεσοχώρι, από όπου και δεν πρόλαβε να βγει λόγω κινητικών προβλημάτων.

Σαν απο θαύμα…

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού σχολείου Δαμασίου, όταν το κτίριο, κατασκευής 1938, άρχισε να πέφτει από τον σεισμό, με τους δασκάλους, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή κ. Γρηγόρη Λέτσιου, να καταφέρνουν να βγάλουν σώα όλα τα παιδιά από το κτίριο.

Το σχολείο κατεδαφίστηκε 8 ημέρες μετά τον σεισμό και το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2021, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Βούλιαξε η γη στην Ελασσόνα

Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο Εγκέλαδος σε τμήμα της Θεσσαλίας.

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να περάσουν νύχτες μέσα στα αυτοκίνητά τους, μέσα σε σκηνές υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενώ σε σύντομο διάστημα τοποθετούνται οικίσκοι αρχικά στο Δαμάσι, κι έπειτα σε άλλα χωριά που επλήγησαν από τη φοβερή δόνηση.

Ένα χρόνο μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές, οι κάτοικοι των οποίων οι περιουσίες επλήγησαν εξακολουθούν να ανεβαίνουν τον δικό τους ” Γολγοθά”, καθώς οι τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανέγερση νέων κατοικιών προχωρούν με αργούς ρυθμούς…

Ευχή όλων να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές…

tinealarissa.gr