Σάλος στη WADA από διαρροή απόρρητων στοιχείων για ντοπαρισμένους αθλητές

ntopingk.w l

Επείγουσα διεθνή έρευνα αρχίζει η Διεθνής Υπηρεσία Αντι- Ντόπινγκ μετά από δημοσιεύματα ότι ένα στα τρία Παγκόσμια και Ολυμπιακά μετάλλια έχει κερδηθεί από ντοπαρισμένους αθλητές.

Τις αποκαλύψεις έκαναν η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD με το ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Ντόπινγκ – Ακρως Απόρρητο: Ο σκοτεινός κόσμος του κλασικού αθλητισμού» και η εφημερίδα Sunday Times.

Εκατοντάδες «ντοπαρισμένα» μετάλλια

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι το ένα τρίτο των μεταλλίων που δόθηκαν σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2001 έως το 2012, συμπεριλαμβανομένων και 55 χρυσών, κερδήθηκαν από αθλητές με «ύποπτα αποτελέσματα ντόπινγκ τεστ».

Η ίδια πηγή επικαλείται αρχεία της WADA και προσθέτει ότι τουλάχιστον 800 αθλητές – δηλαδή ένας στους 7 που κατονομάζονται στα σχετικά απόρρητα έγγραφα – είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος τα αποτελέσματα των οποίων υποδείκνυαν «υψηλή πιθανότητα ντοπαρίσματος ή τουλάχιστον μη φυσιολογικά».

Οι γερμανοί και οι βρετανοί δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι «απέκτησαν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με τουλάχιστον 12.000 εξετάσεις αίματος από 5000 αθλητές» και κάνουν λόγο για «εκπληκτικά εκτεταμένη απάτη από αθλητές στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου».

Ερευνα της WADA για την υποκλοπή

Ο sir Craig Reedie , πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντι- Ντόππινγκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η WADA «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το απόρρητο των αθλητών και, κατά συνέπεια, έχει ζητήσει από ανεξάρτητη επιτροπή της να αρχίσει έρευνα επειγόντως» και ζήτησε την συνεργασία της IAAF.

Σχετικώς με τις αποκαλύψεις, ο sir Craig Reedie καταγγέλει την γερμανική τηλεόραση και τη βρετανική εφημερίδα «για τον τρόπο που απέκτησαν τα στοιχεία» που παρουσίασαν στα ρεπορτάζ τους.

thetoc.gr