Σαλάτα αμπελοφάσουλα με τριμμένη ντομάτα

Υλικά

  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα φρέσκα
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. ξύδι
  • 1 ντομάτα μεγάλη, ώριμη, τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο μικρή, τριμμένη
  • αλάτι, ιδανικά ανθό για το τέλος
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό ψιλοκομμένο
Διαδικασία

    1. Για τη σαλάτα αμπελοφάσουλα με τριμμένη ντομάτα κόβουμε τις ακρούλες από τα αμπελοφάσουλα και τυχόν σκληρές ίνες στα πλάγια, αν υπάρχουν.
    2. Τα πλένουμε καλά και σουρώνουμε.
    3. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα τους, αλλά είναι ωραίο να κρατάνε λίγο και να μην παραβράσουν.
 
  1. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να μείνει το χρώμα τους λαμπερό. Μπορούμε βέβαια να τα σερβίρουμε και ζεστά.
  2. Σουρώνουμε ξανά και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιατέλα.
  3. Ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε την τριμμένη ντομάτα πάνω από τα αμπελοφάσουλα και σερβίρουμε. 
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τα αμπελοφάσουλα και ως συνοδευτικό σε πολλά γεύματα, όπως ψητό ψάρι ή κρέας ή και να τα απολαύσουμε μόνα τους σαν ελαφρύ γεύμα. Ταιριάζουν πολύ με ωραίο χωριάτικο ψωμί.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
  • Τα βράζουμε χωρίς να τα καλύπτουμε με καπάκι, για να κρατήσουν λαμπερό το χρώμα τους.

cookout.skai.gr