Υλικά
- 500 γρ. αμπελοφάσουλα φρέσκα
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.σ. ξύδι
- 1 ντομάτα μεγάλη, ώριμη, τριμμένη στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο μικρή, τριμμένη
- αλάτι, ιδανικά ανθό για το τέλος
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
-
- Για τη σαλάτα αμπελοφάσουλα με τριμμένη ντομάτα κόβουμε τις ακρούλες από τα αμπελοφάσουλα και τυχόν σκληρές ίνες στα πλάγια, αν υπάρχουν.
- Τα πλένουμε καλά και σουρώνουμε.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα τους, αλλά είναι ωραίο να κρατάνε λίγο και να μην παραβράσουν.
- Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να μείνει το χρώμα τους λαμπερό. Μπορούμε βέβαια να τα σερβίρουμε και ζεστά.
- Σουρώνουμε ξανά και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιατέλα.
- Ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε την τριμμένη ντομάτα πάνω από τα αμπελοφάσουλα και σερβίρουμε.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τα αμπελοφάσουλα και ως συνοδευτικό σε πολλά γεύματα, όπως ψητό ψάρι ή κρέας ή και να τα απολαύσουμε μόνα τους σαν ελαφρύ γεύμα. Ταιριάζουν πολύ με ωραίο χωριάτικο ψωμί.
- Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
- Τα βράζουμε χωρίς να τα καλύπτουμε με καπάκι, για να κρατήσουν λαμπερό το χρώμα τους.
cookout.skai.gr