Σάκης Παπαδόπουλος : Διδάγματα από τις εξελίξεις στην Ισπανία

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ  ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ;

Μπορεί η κ. Γεννηματά να επιθυμεί « ίσες αποστάσεις» του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα διακυβεύματα στην Ελλάδα και την Ενωμένη Ευρώπη μπροστά στις 3 κρίσιμες Εκλογές του 2019 ( Ευρωεκλογές, Κοινοβουλευτικές, Αυτοδιοικητικές ), δεν επιτρέπουν ίσες αποστάσεις από τα ζητήματα που θα τεθούν στον ελληνικό λαό προς ετυμηγορία. Όποιοι παρακολουθούν με πολιτικό ενδιαφέρον τις απαντήσεις των Κομμάτων για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας στην ιστορική περίοδο μετά και την « τυπική λήξη των μνημονιακών συμβάσεων με τους δανειστές της Ελλάδας», μετά και την νέα κατηγορηματική άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησηςστην νέα πρόταση Ντράγκινα υπάρξει διαιώνιση της κηδεμονίας των δανειστών με « προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης», αντιλαμβάνονται ότι οι απαντήσεις που δίνονται από τα Κόμματα που θέλουν να μετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, αφορούν και πάλι τις  μεγάλες  συγκρούσεις στα σύγχρονα προβλήματα για τους λαούς  : ΔΕΞΙΑ ή ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ή με τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ή με την ΕΡΓΑΣΙΑ ;  Λύσεις νεοφιλελεύθερες ή λύσεις κοινωνικής δικαιοσύνης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ;

Στη σύγκρουση αυτή υπάρχουν ασφαλώς ποικίλες εκδοχές για το τι είναι ΔΕΞΙΟ και τι ΑΡΙΣΤΕΡΟ στη σύγχρονη εποχή, ποιο είναι το εθνικό συμφέρον στα διακρατικά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ποιες λύσεις ευνοούν το κεφάλαιο και ποιες τις δυνάμεις της εργασίας, τι διαιωνίζει τον καπιταλισμό και τι δημιουργεί προϋποθέσεις για μια νέα απόπειρα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού με τα συμπεράσματα που βγάζουμε από τη μελέτη της αποτυχίας του πρώτου εγχειρήματος που ξεκίνησε με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Όμως στο δίλημμα για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα κοινωνικά  προβλήματα, στα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης, το νεοφιλελεύθερο και το κοινωνικά δίκαιο είναι το κεντρικό στοιχείο της διαφοροποίησης των απαντήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μείωση των φόρων ως μαγική λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά δεν απαντά για το ποιες ακριβώς δημόσιες δαπάνες πρέπει να κοπούν,  τι θέλει η ΝΔ για τους κατώτερους βασικούς μισθούς, για την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη μαύρη εργασία, για απολύσεις στο « υπερτροφικό κράτος»… Δηλώνει  απροκάλυπτα τη συμφωνία του με τη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την κατάργηση του 8ωρου, την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, την μη επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Θέλει  ιδιωτική ασφάλιση,  περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερα κίνητρα για να επενδύσουν ακόμη και οι κρατικοδίαιτοι κεφαλαιοκράτες… Βρίσκει πολλούς τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά χειροκροτεί και την ΠΟΕΔΗΝ που δαιμονολογεί για τις ελλείψεις στελέχωσης στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας…

« Να πάμε σε Εκλογές τώρα…» ζητά επίμονα η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, « την άλλη Κυριακή» απαιτεί ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Η απαίτησή τους συνοδεύεται από απύθμενη καταστροφολογική εικόνα για την οικονομία της χώρας – τώρα που σαφώς ανακάμπτεικαι από διακηρύξεις – ευσεβείς πόθους περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλει την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να παραγραφούν οι ευθύνες του και για να κυβερνήσει αυτοδύναμα η ΝΔ. Η κ. Γεννηματά για ποιόν ακριβώς λόγο την θέλει ; « Η συνεργασία με την ΝΔ, που έχει την κεντρική ευθύνη για την  κρίση χρέους στην Ελλάδα, υπονομεύει το μέλλον…» προειδοποιεί ο ΟΥΝΤΟ ΜΠΟΥΛΜΑΝ, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία αποδεικνύουν ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει μέλλον εκεί που αναλαμβάνει προοδευτικές πρωτοβουλίες, εκεί που συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό, εκεί που  προωθεί  ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις, εκεί που  δεν παραπαίει ανάμεσα στη ΔΕΞΙΑ και την ΑΡΙΣΤΕΡΑ, εκεί που δεν γίνεται συμπλήρωμα της ΔΕΞΙΑΣ, εκεί που παίρνει σαφείς θέσεις κοινωνικής δικαιοσύνης στα σύγχρονα οικονομικά και  ταξικά προβλήματα… Η κ. Γεννηματά θέλει να γίνει Σάντσεθ, αλλά στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα γύρισε σελίδα,  πήρε σαφείς αποστάσεις από την ΔΕΞΙΑ, απομόνωσε τη διαπλεκόμενη δεξιά πτέρυγά του που ευθύνονταν για την λαϊκή απαξίωση, δεν ήταν « φτερό στον άνεμο»,  έκανε μομφή στα σκάνδαλα της ΔΕΞΙΑΣ – στηδιεφθαρμένη  Κυβέρνηση Ραχόϊ. Η ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία, ο πρωταγωνιστικός ρόλος κατακτιέται… Δεν χαρίζεται –  δεν εκλυπαρείται… Δεν κερδίζεται με ακύρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης,  με θεωρίες περί « σκευωριών» στα τρομακτικά σκάνδαλα της υγείας και του φαρμάκου, με αμφισημίες στο Μακεδονικό – Σκοπιανό, με κρυφτούλι στη πολιτική συμμαχιών « γιατί μας είπατε γερμανοτσολιάδες»…, με προσχήματα για τη συνεργασία συγκεκριμένων στόχων και συγκεκριμένου ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛΛ, με συνθηματολογία και υποτιθέμενες « ίσες αποστάσεις»…

Το δίλημμα παραμένει. Η πορεία της Ελλάδας  στην εποχή μετά την χειραφέτηση από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της και με γνωστά τα βαρίδια της υπερχρέωσης, θα σημαδευτεί από προοδευτικές λύσεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στο στρατηγικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης – ανασυγκρότησης  ή από ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ αγκυλώσεις για την διαιώνιση των αίτιων της παρακμής  και την  παλινόρθωση στην εξουσία αυτών που υπερχρέωσαν την χώρα ;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ