Σάκης Παπαδόπουλος: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση…

Η υποτιθέμενη « ασφαλιστική μεταρρύθμιση» της ΝΔ  αποτελεί μια ακόμη κραυγαλέα  απόδειξη της απόστασης θεωρίας και πράξης στη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και της κοινωνικά άδικης ταξικής της μεροληψίας. Είναι ένα ακόμη πεδίο διαψεύσεων των προεκλογικών της εξαγγελιών, που φέρνει σε διάσταση τη ΝΔ με όσους είχαν προσδοκίες ότι οι υποσχέσεις που έδινε θα έβρισκαν αντανάκλαση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Δεν είναι μόνον η οργή που νοιώθουν οι κάτοικοι της Λέσβου – της Σάμου – της Χίου – των άλλων Νησιών του Αιγαίου, για τον απαράδεκτο τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των Νησιών.

Δεν είναι μόνον η οργή που νοιώθουν οι πολίτες που διαπιστώνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2020, τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση, οι επιλογές που κάνει, η προστασία της 1ης κατοικίας που δεν κάνει, τα νομοσχέδια που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, τεκμηριώνουν τη διάψευση.

Είναι κυρίως η πεποίθηση ότι ακόμη και το στενό ακροατήριο της ΝΔ, τα στελέχη της, η μεσαία τάξη, οι Δήμαρχοι που εξέλεξε, αρχίζουν να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τη Κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο γαλάζιος Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου εκδηλώνει με ακραίο τρόπο την αγανάκτηση τη δική του και των κατοίκων των Νησιών.

Αυτή η απογοήτευση γίνεται ξεκάθαρη και στην υποτιθέμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της ΝΔ. Το κεντρικό πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση της νέας εποχής για τη χώρα, των νέων δεδομένων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, των νέων δυνατοτήτων μιας περιόδου που οι δανειστές δεν μπορούν πια να εκβιάζουν για αντιλαϊκά μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, για μείωση της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, για επιλογές ακραία νεοφιλελεύθερης λογικής στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα – των εργασιακών και θεμελιωδών  δικαιωμάτων –  του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η λογική του Σ/Ν είναι ταυτόσημη με τη λογική των γκόλντενμπόις των δανειστών και αποκαλύπτει και στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων τη ταξική προτίμηση της ΝΔ στα εύπορα στρώματα.

Δεν λαμβάνει υπόψη την μακρόχρονη αφαίμαξη των πόρων – των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, την ανάγκη σταδιακής αναπλήρωσης και ενίσχυσής τους για τη βιωσιμότητα – τη δικαιοσύνη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος – την αλληλεγγύη των γενεών – την αναλογικότητα – την αναπλήρωση – την αναδιανομή – την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης – την αξιοπρέπεια διαβίωσης των συνταξιούχων του σήμερα και του αύριο. Δεν λαμβάνει υπόψη τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της σταθερής απασχόλησης, την κατάργηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση των βασικών μισθών, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,  την επιστροφή στην Ελλάδα των προικισμένων νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Κάνει κάθε τι που πριμοδοτεί τους πλούσιους  και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι ένα νομοσχέδιο αναντίστοιχο με τις ώριμες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας. Ποιοτικές βελτιώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που είχε μνημονιακές επιβαρύνσεις,  μπορούν να γίνουν μόνον από μια Κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Στη σύγκλιση αυτή συμβάλλει και η τροπολογία – προσθήκη για Δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛΛ, όπως και οι προτάσεις του ΜΕΡΑ-25 και του ΚΚΕ.

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη προγραμματική σύγκλιση του αντινεοφιλελεύθερου – του αριστερού – του οικολογικού –  του προοδευτικού χώρου, των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

( ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής την 27/2/2020 )