Ρούχα από δεύτερο χέρι, ο «ηθικός» τρόπος για τα ψώνια

Πριν από λίγες μέρες, η γνωστή Ελληνίδα youtuber Κρίστεν Λεωτσάκου βγήκε για ψώνια στην Αθήνα. Επισκέφθηκε 2-3 μαγαζιά και γύρισε σπίτι με αρκετές, παραφουσκωμένες, σακούλες. Ρούχα, πανωφόρια, παπούτσια, και τι δεν πήρε. Ορισμένα από τα κομμάτια που βρήκε, μάλιστα, ήταν «μάρκες». Για όλα αυτά, βέβαια, ξόδεψε μόλις 20 ευρώ. Γιατί αυτό είναι το thrifting, κυρίες και κύριοι, το λεγόμενο και «ηθικό shopping»: να ψωνίζεις ρούχα από δεύτερο χέρι («ακούγεται καλύτερο από «μεταχειρισμένα» νομίζω», λέει η Κρίστεν) ώστε να μην επιβαρύνεις αναίτια τον έρμο τον πλανήτη. «Από περιέργεια, μπήκα στα brands και βρήκα την αρχική τιμή των ρούχων που πήρα. Το σύνολο ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ!».

Thrift-shopping

Η Κρίστεν είναι μία από τους πιο γνωστούς θιασώτες του thrift-shopping ή thrifting στην Ελλάδα. Στο αγγλόφωνο κανάλι της στο YouTube (Kristen Leo), με περίπου 185.000 συνδρομητές, τα ψώνια από δεύτερο χέρι αποτελούν κεντρικό «θέμα», ενώ τα βίντεο που δείχνει στο κοινό της τα τελευταία της αποκτήματα από τα thrift shops είναι από τα δημοφιλέστερα. Οπως λέει, το thrifting αποτελεί μέρος του ηθικού τρόπου ζωής που επιθυμεί να προωθεί μέσα από τη δουλειά της στην πλατφόρμα. Η προσπάθειά της έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια. «Ολα ξεκίνησαν όταν έπιασα δουλειά ως αεροσυνοδός. Είναι ένα πολύ κουραστικό επάγγελμα που με είχε καταπονήσει. Για λόγους υγείας, λοιπόν, άρχισα να μαθαίνω για την πιο υγιεινή διατροφή και μετά για το βιγκανισμό. Κάπως έτσι άρχισα να “μπαίνω” στον ηθικό τρόπο ζωής, να αντιλαμβάνομαι ότι ο τρόπος που καταναλώνουμε –από τρόφιμα και καλλυντικά μέχρι ρούχα, έπιπλα, ακόμα και τεχνολογικά γκάτζετ– επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους, επηρεάζει το περιβάλλον, τα ζώα, την υγεία μας», λέει η 27χρονη youtuber. Φυσικά, ο μέσος καταναλωτής θα δυσκολευθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός 100% ηθικού τρόπου ζωής. «Είναι πάρα πολλά τα “μέτωπα”, πράγματι. Για μένα καλύτερο είναι να ξεκινήσει κανείς από ένα πράγμα, ή το πιο εύκολο ή αυτό που τον παθιάζει περισσότερο και μετά σταδιακά να… προσθέτει», λέει, γελώντας.

Η ίδια, πάντως, ξεκίνησε με τη διατροφή (έχει γίνει εξπέρ στις βίγκαν συνταγές) και συνέχισε με τη μόδα. «Η βιομηχανία της μόδας είναι μέσα στις πέντε πιο “μολυσμένες” βιομηχανίες στον κόσμο κυρίως λόγω της παραγωγής των πρώτων υλών, των χρωμάτων, των χημικών που χρησιμοποιούνται». Επιπλέον, η βιομηχανία της μόδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους που εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, με μισθούς που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, για δέκα και πλέον ώρες την ημέρα, σε επικίνδυνα κτίρια. Ως γνωστόν, στις 24 Απριλίου του 2013 στο Μπανγκλαντές κατέρρευσε κτίριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.138 άνθρωποι – ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία. Το τραγικό δυστύχημα υπήρξε η αφορμή πολλές εταιρείες να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. «Δεν υπάρχει εταιρεία που να τα κάνει όλα σωστά, αλλά υπάρχουν πολλές σήμερα που προσπαθούν να τηρούν κάποια στάνταρντς, μεριμνώντας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εξασφαλίζοντας οικολογικές πρώτες ύλες κ.ο.κ.», σημειώνει η Κρίστεν Λεωτσάκου. «Μια καλή λύση είναι ο καταναλωτής να κοιτάει την ετικέτα των ειδών που αγοράζει και να υποστηρίζει τοπικές βιομηχανίες».

Η «ηθική μόδα» κοστίζει φυσικά περισσότερο. «Γι’ αυτό εγώ προωθώ τη λύση του μεταχειρισμένου. Είναι κάτι ποιοτικό που κοστίζει ελάχιστα». Μέχρι πρόσφατα, η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι είχε κακή φήμη στην Ελλάδα. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, χάρη και σε τηλεοπτική εκπομπή που έκανε γνωστά τα «βιντατζάδικα» της πόλης, το thrifting έχει γίνει σχεδόν μόδα! «Οταν ξεκίνησα εγώ, τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα ήταν μετρημένα. Τώρα έχει γίνει έκρηξη. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ψάχνεται στο κομμάτι αυτό, άρα η δραστηριότητα είναι κερδοφόρα. Είναι πάρα πολλά τα καταστήματα σήμερα στην Αθήνα. Αν βγεις μια βόλτα στο κέντρο –η Ομόνοια είναι γεμάτη–, αλλά και τις γειτονιές, θα βρεις πολλά. Εγώ ψωνίζω κυρίως από μαγαζιά που φέρνουν καλής ποιότητας μεταχειρισμένα ρούχα από Γερμανία, Ιταλία και Δανία κυρίως». Ορισμένους από τους κρυμμένους θησαυρούς που ανακαλύπτει τούς διαθέτει έναντι συμβολικού ποσού μέσω της πλατφόρμας depop (www.depop.com/kristenleo).

kathimerini.gr