Ρωσία: Στην ελευθερία οι 100 φάλαινες

Η Ρωσία αποφάσισε να απελευθερώσει περίπου εκατό φάλαινες που κρατούνταν αιχμάλωτες, ύστερα από παγκόσμια κατακραυγή. Η απόφαση των ρωσικών αρχών συμπίπτει, εξάλλου, με την επίσκεψη του Γάλλου ωκεανογράφου Ζαν Μισέλ Κουστό στην περιοχή όπου κρατούνταν οι φάλαινες, οι οποίες βρίσκονταν κλεισμένες μέσα σε κλουβιά στη ρωσική Απω Ανατολή, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Φωτογραφίες των μεγάλων θηλαστικών, που κρατούνταν αιχμάλωτα σε μικρά κλουβιά σε έναν κόλπο κοντά στον λιμένα Ναχόντκα, που βρίσκεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν χρόνο πυροδοτώντας εντονότατες επικρίσεις. Οικολογικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων κινητοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο, ζητώντας την απελευθέρωση των φαλαινών. Την έκκλησή τους υπέγραψαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, ενώ η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια στον τομέα της προστασίας των ζώων Πάμελα Αντερσον είχε ζητήσει με επιστολή της την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν για την απελευθέρωση των φαλαινών.

Οπως έγινε γνωστό, τα ζώα αιχμαλωτίστηκαν από μια εταιρεία, η οποία σκόπευε να τα πουλήσει στην Κίνα. Ωστόσο, παρενέβη το Κρεμλίνο διατάζοντας τις τοπικές αρχές να βρουν έναν τρόπο να τα απελευθερώσουν.

Επειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, τελικά η απόφαση να απελευθερωθούν τα ζώα συνέπεσε με την επίσκεψη στο σημείο κράτησής τους του Γάλλου ωκεανογράφου Ζαν Μισέλ Κουστό, γιου του διάσημου εξερευνητή των θαλασσών Ζακ Ιβ Κουστό.

«Ελήφθη μια απόφαση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να απελευθερωθούν όλα τα αιχμάλωτα ζώα στην ελεύθερη φύση», ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Πριμόρσκι, Ολεγκ Κοζεμιάκο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass. «Επιστήμονες από την ομάδα του Κουστό, μαζί με Ρώσους συναδέλφους του, θα αποφασίσουν σε ποια χρονική στιγμή και ποια ζώα πρόκειται να απελευθερωθούν».

Ο Ολεγκ Κοζεμιάκο δήλωσε, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ότι οι αρμόδιοι φορείς πρόκειται να δημιουργήσουν ένα κέντρο φροντίδας και αποκατάστασης για τις φάλαινες, όπου οι συνθήκες θα προσεγγίζουν πολύ αυτές που επικρατούν στη φύση. Εκεί θα τύχουν θεραπείας και τα τυχόν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, οι 11 φάλαινες όρκα και οι 87 φάλαινες μπελούγκα, που επρόκειτο να προωθηθούν σε ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα και Κινέζους αγοραστές, κρατούνταν υπό κυριολεκτικά άθλιες συνθήκες, αλλά η απελευθέρωσή τους είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση προκειμένου τα ζώα να μην τραυματιστούν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της ρωσικής ομοσπονδίας (FSB) έχει ήδη απευθύνει κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων εμπορικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση αιχμαλωσίας των φαλαινών, ήδη από τον Φεβρουάριο, κατηγορώντας τες ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί αλιείας.

kathimerini.gr