Πόλος έλξης για φίδια, ανατολίτικες σφήκες, γλάρους και αρουραίους φαίνεται πως έχει γίνει η Ρώμη, τουλάχιστον σύμφωνα με Αντρέα Λουνέρτι, ζωολόγο και εξολοθρευτή των απρόσκλητων επισκεπτών.
«Μιλάμε για κανονική ζούγκλα» λέει στον Guardian, γεγονός που αποδίδει στον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και του επίμονου προβλήματος της πόλης με τα σκουπίδια.
Φυσικά, το δημοτικό συμβούλιο της Αιώνιας Πόλης τον διαψεύδει κατηγορηματικά
Όπως είπε ο Λουνέρτι, έχει κατακλυστεί από τηλεφωνήματα αυτό το καλοκαίρι, ιδίως με αναφορές εντοπισμού φιδιών.
Χάος λόγω του πανικού
«Υπάρχουν πολύ περισσότερες θεάσεις φιδιών από ό,τι παλαιότερα», ανέφερε. «Ο πληθυσμός των φιδιών αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή. Δεν θα είχαν επιβιώσει αν είχε κάνει κρύο. Στη συνέχεια, έρχονται στην πόλη από το φυσικό τους περιβάλλον επειδή υπάρχουν πολλά απορρίμματα φαγητού, και όπου υπάρχουν απορρίμματα φαγητού υπάρχουν αρουραίοι – το κύριο θήραμά τους».
«Τα φίδια είναι πολύ καλά στο να βρίσκουν κρυψώνες στα κτίρια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να φύγουν και να κυνηγήσουν τη λεία τους», επισημαίνει.
Ο άνδρας, ζητά από τους πελάτες του να του στέλνουν βίντεο με τα φίδια, τα οποία του επιτρέπουν να αποκρυπτογραφήσει αν είναι δηλητηριώδη ή όχι. «Αλλά ακόμη και τα μη δηλητηριώδη προκαλούν χάος, γιατί προκαλούν πανικό στους ανθρώπους».
«Για να μην αναφέρουμε τους αρουραίους και τους γλάρους – υπάρχουν περισσότεροι γλάροι στη Ρώμη από ό,τι στην Fregene». (μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στη Ρώμη).
Αλλά όπως λέει, «τουλάχιστον οι γλάροι εξοντώνουν αρουραίους και φίδια»
Ανατολίτικες σφήκες…παντού
Οι ανατολίτικες σφήκες, ένα είδος σφήκας που προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, έχουν επίσης εδραιώσει την παρουσία τους στη Ρώμη από το 2021, όταν αρχικά εντοπίστηκαν στη συνοικία Μοντεβέρντε, προτού αρχίσουν να ξεφυτρώνουν φωλιές στις γωνίες των παραθύρων, στους αεραγωγούς, στις μονάδες κλιματισμού, ακόμη και στις χαραμάδες των αρχαίων μνημείων στο κέντρο της πόλης.
Δημοτικό συμβούλιο: «Καμία ζούγκλα»
«Καμία ζούγκλα» ανταπάντησε το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, τονίζοντας ότι αναφορές για φίδια και άλλα είδη ζώων «δεν συνιστούν ένδειξη συναγερμού».
Το συμβούλιο αρνήθηκε επίσης τη σχέση μεταξύ φιδιών και σκουπιδιών.
Όπως ανέφερε, τα στοιχεία από την Ama, την εταιρεία που διαχειρίζεται την αποκομιδή των απορριμμάτων της Ρώμης, έδειξαν ότι η υπηρεσία έχει βελτιωθεί και ότι υπάρχει σημαντική μείωση των απορριμμάτων μέχρι στιγμής το 2024 σε σύγκριση με άλλα έτη.
«Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι η καθαριότητα της πόλης είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει εδώ και χρόνια», ανέφερε.
naftemporiki.gr