Ρολό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες

Υλικά για 6-8 άτομα

2 ½ κιλά χοιρινό κόντρα, ανοιγμένο για ρολό
80γρ. μουστάρδα τύπου ντιζόν
15γρ. κουρκουμά
4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
ρίγανη αποξηραμένη
6 μανιτάρια πορτομπέλο
100-120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
70γρ. βούτυρο αγελαδινό
½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
70ml λευκό ξηρό κρασί
400γρ. κεφαλοτύρι
½ κιλό πατάτες Roseval (κοκκινόφλουδες)
1 κιλό γλυκοπατάτες
χυμό από 3 μικρά πορτοκάλια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το χοιρινό από την ανοιγμένη μεριά με μείγμα από μουστάρδα, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ξερή ρίγανη και αλατοπίπερο. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από το περίβλημα και τα εσωτερικά τριχίδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα απλώνουμε πάνω στο χοιρινό. Προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστούνια πάχους 1-1½ εκ. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά, δένουμε με σπάγκο και μαρινάρουμε και εξωτερικά με αλατοπίπερο, θυμάρι και ρίγανη. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 3-4 εκ. τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες. Τις μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, θυμάρι και δεντρολίβανο και τις απλώνουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και τοποθετούμε από πάνω το ρολό. Κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι στους 180°C για ακόμη 30 λεπτά. Αφαιρούμε το ρολό και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού το κόψουμε. Σε περίπτωση που οι πατάτες δεν είναι ακόμη έτοιμες, τις ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά.

olivemagazine.gr