Ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Αλλάζει πλήρως το “καθεστώς” των μονίμων προσλήψεων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2022.

Το νέο οργανόγραμμα των θέσεων των δημοσίων υπηρεσιών, τα αιτήματα των φορέων του Δημοσίου για την κάλυψη των κενών τους θέσεων, ο κανόνας των προσλήψεων 1:1 (1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση), η κινητικότητα και, τέλος, ο ενιαίος πανελλαδικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποτελούν τα στοιχεία του νέου αυτού “καθεστώτος”, την εφαρμογή του οποίου “τρέχει” ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγούν στο Capital.gr κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό μπορεί να αναδείξει σε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν κενές θέσεις (δηλαδή που οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δεν επαρκούν για το πλήθος και τις ανάγκες των θέσεων της ίδιας υπηρεσίας), αλλά και που υπάρχει “πλεόνασμα” υπαλλήλων σε σχέση με τις υφιστάμενες θέσεις (δηλαδή για ποιες θέσεις υπάρχουν περισσότεροι υπάλληλοι σε σχέση με εκείνους που χρειάζονται).

Την ίδια ώρα, όλοι οι φορείς του Δημοσίου (πχ Υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.) έχουν στείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών αιτήματα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από πλευράς του το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση το νέο Οργανόγραμμα (και αφού κρίνει αν και σε ποιο βαθμό τα αιτήματα των φορέων για προσλήψεις αντιστοιχούν στις κενές θέσεις που “δείχνει” το Οργανόγραμμα) θα λάβει υπόψη δύο ακόμα βασικούς παράγοντεςπροκειμένου να αποφασίσει τόσο για το συνολικό πλήθος των προσλήψεωνόσο και για το πού (δηλαδή σε ποιο φορέα) θα γίνει η κάθε πρόσληψη.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κανόνας 1:1. Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με τους θεσμούς, μπορεί κάθε χρόνο να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση υπαλλήλου που έγινε τον προηγούμενο χρόνο.

Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει το πλήθος των προσλήψεων είναι η πορεία της κινητικότητας, δηλαδή του συστήματος μεταθέσεων -αποσπάσεων.

Μέσω των κύκλων κινητικότητας μπορούν να συμπληρωθούν κενές θέσεις και, έτσι, δεν χρειάζονται να γίνουν νέες προσλήψεις.

Το πλήθος των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνουν, θα προκύψει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας. Ωστόσο, για τις νέες προσλήψεις θα υπάρχει ένα “ταβάνι”, το οποίο προκύπτει με βάση τον κανόνα 1:1.

Αφού η κυβέρνηση καταλήξει στο πλήθος των προσλήψεων, θα οργανωθεί, για πρώτη φορά, ένας ενιαίος πανελλαδικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός αυτός προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του 2022 και θα γίνει ταυτόχρονα για όλες τις θέσεις όλων των φορέων του Δημοσίου.

capital.gr