Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα αρχικά στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβύθια, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη 20-30 λεπτά.
- Έπειτα τα τρίβουμε απαλά πάνω σε μια καθαρή, νοτισμένη μεγάλη πετσέτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό: τα ρεβύθια, ως πιο βαριά, πάνε στον πάτο της λεκάνης, ενώ τα φλούδια θα ανέβουν στην επιφάνεια, από την οποία τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αποφλοιωμένα ρεβύθια, για να απομακρυνθεί εντελώς η σόδα, και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε νερό κρύο που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα το πολύ, ώστε να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη διαλύονται.
- Ελάχιστα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μυρωδικό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τη ρεβυθάδα σε σουπιέρα ή σε μεγάλο μπολ, διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.