Τα ρεβίθια παντρεύονται με σπανάκι και άλλα χρότα σε ένα πιάτο χορταστικό, πολύ θρεπτικό και μυρωδάτο, που μπορείτε να φτιάξετε τις ημέρες που νηστεύετε ή θέλετε να αποφύγετε το κρέας. Μουλιάστε τα όσπρια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε κατσαρόλα στη φωτιά.
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1.200 γρ. σπανάκι και άλλα χόρτα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. γλυκάνισο, τριμμένο
- 60 γρ. κράνμπερις (προαιρετικά)
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες (μόνο τα φύλλα)
- 1 ματσάκι μυρώνια
- λίγο φρέσκο δυόσμο
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- χυμό από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ρεβίθια με τη δάφνη και νερό και τα βράζουμε περίπου για μία ώρα (ανάλογα με το αν είναι φετινής εσοδείας ή περσινής), μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε το νερό, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, κρατώντας λίγο για το τελείωμα, και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και, 2 λεπτά αργότερα, ρίχνουμε τα χόρτα. Ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τα κράνμπερις, αν τα χρησιμοποιήσουμε, και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά ακόμη. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.