Ρεβίθια με σπανάκι και αρωματικά χόρτα

Τα ρεβίθια παντρεύονται με σπανάκι και άλλα χρότα σε ένα πιάτο χορταστικό, πολύ θρεπτικό και μυρωδάτο, που μπορείτε να φτιάξετε τις ημέρες που νηστεύετε ή θέλετε να αποφύγετε το κρέας. Μουλιάστε τα όσπρια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε κατσαρόλα στη φωτιά.

Υλικά

  • 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  • 1.200 γρ. σπανάκι και άλλα χόρτα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο, τριμμένο
  • 60 γρ. κράνμπερις (προαιρετικά)
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες (μόνο τα φύλλα)
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • λίγο φρέσκο δυόσμο
  • 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ρεβίθια με τη δάφνη και νερό και τα βράζουμε περίπου για μία ώρα (ανάλογα με το αν είναι φετινής εσοδείας ή περσινής), μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σουρώνουμε το νερό, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, κρατώντας λίγο για το τελείωμα, και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γυαλίσουν.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και, 2 λεπτά αργότερα, ρίχνουμε τα χόρτα. Ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τα κράνμπερις, αν τα χρησιμοποιήσουμε, και βράζουμε για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά ακόμη. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

ethnos.gr