Public Issue: Ο Τσίπρας πήρε βουλευτές και ο Κυριάκος… ψηφοφόρους

Το βαρόμετρο της Public Issue μας δίνει, μια πιο καθαρή εικόνα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων αυτή τη στιγμή, μετά από ένα μήνα έντονων πολιτικών εξελίξεων, που ξεκίνησαν από το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και με όσα βεβαίως ακολούθησαν με τη διάλυση δυο κοινοβουλευτικών ομάδων και την απομείωση ενός ακόμα τρίτου κόμματος, προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία.

Η δημοσκοπική καθίζηση των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, που οφείλεται στην «κατακτητική» στρατηγική Τσίπρα, ωφέλησε τελικά τη ΝΔ, καθώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Public Issue «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται».

Η αποδυνάμωση από τον κ Τσίπρα των τριών κομμάτων, ωφελεί διττά τη ΝΔ, πρώτον γιατί εισπράττει ψηφοφόρους σε επίπεδο εκλογικής βάσης και δεύτερον γιατί όσο λιγότερα είναι τα κόμματα της επομένης Βουλής, τόσο πιο εύκολα θα κατακτήσει την αυτοδυναμία ως πρώτο κόμμα. Η ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει να έχει πιάσει το στόχο της αυτοδυναμίας, ακόμα και με εξακομματική Βουλή, καθώς το βαρόμετρο επιβεβαιώνει τη δυναμική της «Ελληνικής Λύσης» του κ. Κ. Βελόπουλου, η οποία δείχνει να ξεπερνά το 3%.

Με λίγα λόγια ο κ. Τσίπρας διέλυσε τα μικρά κόμματα, πήρε βουλευτές τους, προκειμένου να στηρίξει για μερικούς μήνες ακόμα την κυβέρνηση του, μετά την αποχώρηση Καμμένου, αλλά προσέφερε ως δώρο τους ψηφοφόρους τους, κυρίως στη ΝΔ, που εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης και την απογοήτευση που έχει επιφέρει ακόμα και σε ψηφοφόρους της… Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλησιάζουμε σε εκλογές, αλλάζει τακτική, καθώς γνωρίζει πια, παρά τις κατά καιρούς αλλοπρόσαλλες εκτιμήσεις Βερναδάκη, ότι χάνει τις εκλογές.

Γι’ αυτό δεν απευθύνεται πια στην ευρύτερη εκλογική βάση, αλλά σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 30 % για να συσπειρώσει εκείνους που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, εκείνους που βρίσκονται ακόμα στη λογική «ή εμείς ή αυτοί» και στους σκληρούς του κόμματος που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του. Η κατεύθυνση των πολιτικών του, σ’ αυτό το 30%, τους τελευταίους μήνες, του απέφερε μια μικρή συσπείρωση, σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο της Public Issue.

Αυτό εξηγεί την ταύτισή του με τη συμπεριφορά Πολάκη, την επίθεση του στον Γιάννη Στουρνάρα, την επαναφορά των παροχών, το διχαστικό λόγο, αλλά και το άνοιγμα του στη κεντροαριστερά προκειμένου να αποφύγει το χειρότερο: Την πολιτική του απομόνωση και την απομείωση της ισχύος του ίδιου και το κόμματος του, που θα του έφερνε ένα ποσοστό κάτω του 25%, την επόμενη μέρα.

TheCaller.gr