Ιδανικό είναι να επιλέξουμε φρέσκα ψάρια και μπορούμε να ζητήσουμε από τον ψαρά μας να τα καθαρίσει, ώστε να αποφύγουμε αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας. Στην περίπτωση που διαλέξουμε κατεψυγμένα ψάρια προτιμάμε τα κοκκινόψαρα. Για ακόμα περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 γαρίδες.
Ο χρόνος βρασμού των λαχανικών είναι σχετικός με το μέγεθος που θα τα κόψουμε. Οπότε σε όσο μικρότερα κομμάτια τα κόψουμε, τόσο καλύτερο, αν δεν έχουμε χρόνο. Πολτοποιούμε τη σούπα στο multi ή στο μπλέντερ ή χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ.
- 1 κιλό ψάρι, για σούπα
- 500 γρ. βραστόψαρα
- 2 lt νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κλωστούλες σαφράν
- 500 γρ. πατάτες
- 300 γρ. καρότα
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 150 γρ. κολοκυθάκια
- 50 γρ. γλυκοπατάτα
- 1 πράσο, το λευκό του μέρος
- 3 κλωνάρια σέλινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
- ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ. κουρκουμά
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Viognier με αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου, νότες βανίλιας, πλούσια δομή και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Coma Berenices Κτήμα Μερκούρη
- Για την ψαρόσουπα βελουτέ με κολοκυθάκια, καρότα και κουρκουμά, πρώτα πλένουμε καλά τα ψάρια. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε τα ψάρια. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το σαφράν. Αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να βράσουν τα ψάρια για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει, το κρέας του ψαριού.
- Αφαιρούμε τα ψάρια και σουρώνουμε το ζωμό σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα.
- Έπειτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι.
- Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα δάφνης, πολτοποιούμε τα λαχανικά και ένα μέρος από το ψαχνό του ψαριού.
- Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.
Οι ποσότητες των λαχανικών είναι για να τα πολτοποιήσουμε. Αν θέλουμε να έχουμε και κάποια λαχανικά έξτρα μαζί με το ψάρι, προσθέτουμε παραπάνω.