Τις παραδοσιακές τηγανίτες της Τήνου με την αρωματική γέμιση, που τις φτιάχνουν τα Χριστούγεννα και σε άλλες γιορτές και χαρές, λόγω σχήματος τις λένε «ψαράκια».
Υλικά
Τεμάχια: για 45 «ψαράκια»
Για τη γέμιση
Για τη ζύμη και τα φύλλα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε τα «ψαράκια» της Τήνου αρχικά βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν καλά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το παξιμάδι (ή τη φρυγανιά) και τα αρωματικά.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να αρωματιστεί, για 6-8 ώρες.
Ζύμη
- Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αυγό, το λάδι, τη ρακή και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό (ή το νερό) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
«Ψαράκια»
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 2 χλστ.
- Από κάθε φύλλο κόβουμε με μαχαίρι λωρίδες πλάτους 15 εκ. και μήκους όσο βγει, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου μας.
- Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε από 1 κοφτή κουτ. σούπας γέμιση σε απόσταση 10 εκ. η μία από την άλλη, μέχρι τα μισά του μήκους του φύλλου.
- Διπλώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο-λωρίδα, ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.
- Με μια «ρόδα» κόβουμε κάθε πιτάκι σε σχήμα ψαριού, γύρω από τα λοφάκια γέμισης που έχουν σχηματιστεί, και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα.
- Κάθε δόση από τα «ψαράκια» που ετοιμάζουμε την καλύπτουμε με πετσέτα, για να μη στεγνώσει.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα τα «ψαράκια» σε δόσεις και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Αφήνουμε τα «ψαράκια», τις γλυκές γεμιστές τηγανίτες, να κρυώσουν και τα βουτάμε σε μπολ με άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά.