«Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη για το 2017 στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

«Ψαλιδίζει» ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2017 ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του για την οικονομική προοπτική του πλανήτη. Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 1,1% το 2017 και 2,5% το 2018 (σ.σ. έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% της κυβέρνησης για το 2017).

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπονόμευσε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και κράτησε ψηλά τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων. Ωστόσο, η προκαταρκτική συμφωνία έχει ήδη βελτιώσει τις προοπτικές για μια αντιστροφή στο οικονομικό αίσθημα και έχει περιορίσει τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων.

Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει 178,4% φέτος και στο 174,1% το 2018. Πολύ κοντά στη γραμμή της ΕΚΤ ο ΟΟΣΑ λέει ότι η ελάφρυνση χρέους θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Από την άλλη πλευρά, καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη συμφωνίας για ελάφρυνση χρέους, θα επηρέαζαν την εμπιστοσύνη παρεμποδίζοντας τις επενδύσεις. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των γειτόνων της Ελλάδας και μια νέα μεγάλη εισροή προσφύγων, θα αποτελούσαν επιπρόσθετους κινδύνους, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

thetoc.gr