Προβληματισμός στη μετονομασία της I.M. Τρίκκης και Σταγών

Όταν έγινε η προσωποπαγής διαίρεση της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών ο χριστεπώνυμος Τρικαλινός λαός κατανόησε ότι έπρεπε να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο θέμα  της δικαίωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας των λεγομένων Ιερωνυμικών Μητροπολιτών ώστε να επέλθει η ηρεμία στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας. Έτσι αποκαταστάθηκε ο μακαριστός Σεραφείμ ως μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων. Η εκκλησιαστική ιεραρχία σταθμίζοντας τα εκκλησιαστικά δεδομένα, τα μηνύματα των καιρών καθώς και κάποιες εκκλησιαστικές αλλά και κοινωνικές λογικές που επικράτησαν, έκρινε κάποια στιγμή ότι πρέπει να μετατρέψει την προσωποπαγή Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων σε μόνιμη.

Μετά την παραπάνω πολύ σύντομη ιστορική διαδρομή ας έρθουμε στο θέμα της μετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών σε Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, η οποία καλύπτει και προσδιορίζει με ακρίβεια την γεωγραφική και πνευματική δικαιοδοσία της.

Η απόφαση της μετονομασίας είναι αδιαμφισβήτητα ορθή αλλά ο τίτλος εμπεριέχει ένα  τρωτό σημείο το οποίο είναι περισσότερο θέμα αισθητικής κι όχι ουσίας.

Η χρήση της «Τρίκκης», αρχαίας ονομασίας της πόλης των Τρικάλων καλύπτει την περιοχή του δήμου Τρικκαίων.

Η χρήση της «Γαρδικίου» καλύπτει την περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας και προέρχεται από την “Επισκοπή Γαρδικίου”, και το βυζαντινό Γαρδίκι στην περιοχή της αρχαίας Πέλλινας.

Η χρήση της «Πύλης» αφορά τον δήμο Πύλης κι εδώ είναι ο προβληματισμός μου.

Ο τίτλος είναι μεικτός, δηλαδή υπάρχει ένα μέρος «αρχαιοπρεπές/ βυζαντινοπρεπές» το «Τρίκκης, Γαρδικίου» και ένα «σύγχρονο» το «Πύλης».

Αν λογική που επικράτησε ήταν αυτή της απλοποίησης μάλλον ο στόχος δεν επετεύχθη καθότι το «Γαρδικίου» την δυσκολεύει.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο τίτλος έπρεπε τουλάχιστον για λόγους αισθητικής να είναι είτε εξ ολοκλήρου σύγχρονος δηλ. «Ι. Μ. Τρικάλων, Φαρκαδώνας και Πύλης» ή εξ ολοκλήρου ιστορικός «Ι. Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Μεγάλων Πύλων».

 

Κώστας Πουλιανίτης

Συγγραφέας – Αξ/κος ε.α.